Un grup de elevi români a creat un proiect pentru colectarea gunoaielor spațiale. Ce premiu au câștigat aceștia

de: Ozana Mazilu
06 04. 2021

În ciuda faptului că unele companii spațiale, precum SpaceX, funcționează pentru a face rachete reutilizabile, lansările spațiale lasă încă bucăți de gunoi pe orbită. La fel ca aici pe Pământ, nici gunoiul spațial nu e bun pentru mediu. Iată ce proiect au realizat niște elevi din țara noastră pentru a rezolva problema.

Cum au realizat elevii acest proiect despre curățarea spațiului

Astfel, doisprezece elevi din Constanța au câștigat premiul al doilea la concursul National Space Society Settlement, la secțiunea Large Group, dedicată clasei a zecea.

În total, 22 de țări din lume au participat la acest concurs care are ca temă principală construirea unei stații spațiale permanente. Adrian Nicolescu este profesor de fizică la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța și de 15 ani participă alături de  elevii săi la acest concurs, câștigând numeroase premii. Și de data aceasta, acesta i-a “ghidat” pe elevii săi, care au avut un rezultat extrem de bun.

Ideea a pornit de la elevi”, spune profesorul. “După ce s-au organizat și și-au făcut un plan de bătaie, m-au contactat cu rugămintea de a-i coordona, bazându-se pe experiența mea în coordonarea corespunzătoare a acestui concurs”, adaugă Adrian Nicolescu, citat de Mediafax.

Elevii constănțeni au avut la dispoziție șase luni pentru a realiza “Proiectul Kessler”. Acest proiect are ca scop curățarea deșeurilor spațiale localizate pe orbita Pământului.

Cum se face mai exact acest lucru? Colectarea deșeurilor este realizată cu ajutorul unor drone trimise de pe stația ce orbitează planeta noastră. Deșeurile sunt ulterior folosite pentru construirea unor noi sateliți sau pentru mentenanța celor existenți.

“Dacă tot avem infrastructura pentru a livra un satelit pe orbită, ne-am gândit că am putea să-i luăm pe cei stricați și să-i reciclăm. Astfel, am putea să facem spațiul un loc mai sigur și lansările viitoare mult mai ușoare. Este sindromul Kessler care spune că la un moment dat vor și atât de multe gunoaie, încât o ciocnire între două gunoaie sau între un gunoi și o navă va fi de 100% și atunci lansarea va fi imposibilă”, spune Vladimir Petrescu, elev participant la concurs.

Compania care vrea să transforme gunoiul spațial în stații spațiale

Pentru a folosi toate aceste resturi deseori periculoase, există noi detalii despre o companie numită Nanoracks, care are un plan de a colecta gunoiul spațial și de a-l transforma în noi stații spațiale și habitate – cu toate producțiile realizate pe orbită.

CEO-ul Nanoracks, Jeffrey Manber, este deosebit de interesat de obiectele spațiale abandonate, deoarece au multe dintre caracteristicile care ar face o stație spațială sigură și de succes, potrivit Wired.

Dar acest nivel de fabricație și renovare nu a fost realizat niciodată pe orbită. Deci, ca o dovadă a misiunii conceptului, un robot Nanoracks va face o plimbare pe o rotație SpaceX în luna mai, unde va practica forarea prin același metal care alcătuiește rezervoarele de combustibil pentru rachete într-o cameră închisă – prima dată, raportează Wired, când metalul va fi tăiat în vidul spațiului.