Uită de Zoom și conferințe video clasice: acesta e dispozitivul care ar putea fi nelipsit pentru munca de acasă
Pandemia a schimbat multe comportamente și a retrasat condițiile de pe piața muncii. Ar fi de așteptat ca munca de acasă să rămână o alternativă pentru multă vreme de aici încolo.
Realitatea virtuală e deja de ceva ani parte din noile tehnologii. Poți folosi astfel de dispozitive pentru a te uita la filme, pentru a te juca sau pentru a încerca experiențe noi din diverse domenii. Dar te-ai gândit vreodată că poți înlocui căștile cu microfon pe care le folosești pe Zoom cu un set complet de realitate virtuală care să te pună la un loc cu colegii tăi chiar dacă sunteți la distanță?
Ei bine, câteva companii se gândesc deja la asta.
Căștile cu sisteme de realitate virtuală ar putea deveni un accesoriu nelipsit în perioada următoare. Multe companii vor păstra munca de acasă drept alternativă chiar și după ce, să zicem, pandemia va fi eradicată. Pentru că am descoperit cu toții că se poate și așa.
Câștile cu realitate virtuală ar putea înlocui Zoom
Cei care se gândesc că aceste headset-uri de realitate virtuală ar putea deveni nelipsite în ședințele cu colegii și șefii pleacă de la o idee simplă: ele și-au dovedit deja utilitatea în domenii precum cel al jocurilor video. Și atunci, în mod logic, de ce n-ar înlocui și sistemele de teleconferințe precum Zoom?
Iată cam cum ar putea arăta o ședință normală de lucru, cu toți participanții în locații diferite, potrivit BBC.
Există deja companii care se gândesc să investeasc în așa ceva pentru a face întâlnirile și interacțiunea dintre oameni aflați la distanță să pară cât mai reale. Compania Remote (care are, într-adevăr, un nume parcă predestinat) crede că mai toată lumea s-a săturat de conferințele de pe Zoom. Și că ar fi nevoie de altceva.
Cu ajutorul realității virtuale, odată ce ți-ai pus casca pe cap, te poți ridica de la birou, îți poți schimba locul și, practic, poți interacționa altfel cu ceilalți participanți la discuție. Mai mult, decorul poate fi schimbat după bunul plac. Practic, oamenii participanți, prezentați sub forma unor avatare, pot avea discuția pe o plajă, în zgomotul produs de valurile mării, sau într-un ambient extrem de confortabil și călduros – precum o cabană din lemn aflată în vârf de munte.
Chiar au nevoie angajații de așa ceva?
E adevărat că astfel de sisteme bazate pe realitate virtuală pot înlocui teleconferințele clasice pe Zoom. Dar oare vrea toată lumea așa ceva? Multe studii recente pe subiect arată că angajații vor, de fapt, să se întoarcă, pe cât posibil, cât mai repede la birou.
După luni întregi de lucrat de acasă, e posibil ca-n cazul multora această situație să nu mai fie deloc confortabilă.
Un studiu realizat la sfârșitul anului trecut de Wisemetry Research a abordat subiecte precum organizarea telemuncii, îngrijirea și educația copiilor și dezechilibrul de gen în munca domestică, mecanisme adoptate de oameni pentru a face față izolării, obiceiuri pe care oamenii doresc să le adopte sau păstreze în următoarele 12 luni. Iar concluziile au fost surprinzătoare.
Pentru mulți, munca de acasă a devenit din ce în ce mai apăsătoare și 37% dintre respondenții care au experimentat și munca de la birou și munca de la domiciliu/ regimul telemuncă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă. 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situații, iar cei mai puțini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou.