Totul despre deschiderea școlilor în România: unii elevi vor merge mai repede la școală decât alții
Deschiderea școlilor din România și revenirea elevilor în bănci este o prioritate majoră pentru noul guvern, în funcție cu premierul Florin Cîțu. După o săptămână de dezbateri, particularitățile inițiative sunt în sfârșit clare.
Copiii din România vor reveni la școală pe 8 februarie 2021, data începerii celui de-al doilea semestru școlar, cu condiția să se păstreze trendul descendent al numărului de cazuri depistate în țara noastră. Ca un detaliu interesant, unele unități de învățământ și-ar putea deschide ușile pentru elevi chiar mai devreme de 8 februarie, în funcție de incidența numărului de cazuri la mia de locuitori în regiune.
Anunțul legat de începerea școlii în format tradițional pe 8 februarie a fost făcut ieri, la finalul ședinței de guvern, după ce, cu 24 de ore înainte, a fost confirmată oficială adoptarea Ordonanței de Urgență în acest sens.
- „Am avut o discuţie şi cu domnul Kelemen Hunor, şi cu domnul Dan Barna. Da, şi eu vreau să fie redeschise şcolile şi restaurantele. Dacă nu va fi problema asta pe sănătate, acestea vor fi redeschise.
- Personal, cred că trebuie să facem eforturi pentru ca şcoala să fie deschisă cât mai repede. Până acum am văzut că a scăzut numărul infectărilor şi am ajuns la un număr confortabil.
- Dacă se menţine şi păstrăm această tendinţă descendentă, putem să deschidem şcolile pe 8 februarie. Dar, repet, trebuie reduse efectele pandemiei”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat dacă a discutat cu Kelemen Hunor despre posibilitatea redeschiderii şcolilor pe 8 februarie.
În total, este vorba de 4 scenarii care sunt în luate în calcul pentru redeschiderea școlilor și toate țin de rata de infectare. În condiții ideale, la fel ca restaurantele, școlile se vor redeschide dacă ajungem sub 1,5 la mie.
Ca referință, scenariile luate în considerare sunt următoarele:
- reîntoarcerea la școală cu prioritate a elevilor de grădiniță și a celor din învățământul primar
- redeschiderea școlilor cu prioritate în zonele unde rata de infectare este mai scăzută
- reîntoarcerea la școală cu prioritate a elevilor care susțin examene naționale
- redeschiderea tuturor școlilor
În final, mai există câteva variabile menționate de ministrul Educației. „În condiţiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă, după cum ştim, sănătatea populaţiei, se impune adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legal care să asigure desfăşurarea procesului de învăţământ, astfel încât cadrele didactice şi elevii să beneficieze de drepturile constituţionale la învăţătură şi sănătate, în condiţii de siguranţă epidemiologică, demonstrând în acelaşi timp dorinţa Guvernului de trecere a şcolii în format clasic începând cu cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021, sub rezerva evoluţiei epidemiologice”, a completat Sorin Cîmpeanu.