Toți proprietarii trebuie să știe: nu-ți vei mai putea închiria casa sau apartamentul dacă se aplică în cazul tău
Nu este deloc mic numărul clădirilor cu bulină roșie din România, mai ales în București. Acestea sunt clasificate ca intrând în clasa 1 de risc seismic și, în curând, nu vor mai putea fi închiriate.
În contextul în care o clădire cu bulină roșie de risc seismic poate să se prăbușească la pământ în orice moment, autoritățile române lucrează la un proiect pentru a interzice închirierea lor, până când casa sau blocul cu pricina nu sunt consolidate.
În același timp, Guvernul și-a propus să consolideze, în următorii șase ani, jumătate din numărul de clădiri cu risc seismic care au fost consolidate în ultimii 20 de ani. Cu acest scop, se va înființa o nouă comisie.
Primarii, directorii de școli și șefii spitalelor, policlinicilor și dispensarelor sunt obligați ca, până la 1 ianuarie 2023, să dispună începerea expertizării tehnice a tuturor imobilelor construite înainte de 1978 care se află în patrimoniul instituțiilor pe care le conduc. În caz contrar, vor risca amenzi de până la 50.000 de lei, de 5 ori mai mari decât cele actuale, este stabilit într-un proiect de lege redactat la nivelul Guvernului și analizat de Profit.ro.
În cazul locuințelor private, tot primarilor le revine și atribuția identificării acelor clădirilor care trebuie expertizate. Proiectul de lege face referire la clădirile cu peste 3 etaje și minimum 10 apartamente, construite înainte de 1978. Mai exact, primarul identifică locuințele vulnerabile la cutremur și notifică proprietarii, care au la dispoziție 2 ani să expertizeze structura de rezistență a clădirii. Cei care nu respectă acest termen riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Dacă imobilele expertizate intră în clasele de risc seismic 1 sau 2, atunci proprietarii pot apela la un nou program guvernamental multianual pentru consolidare.
Singura problemă dacă apelezi la un astfel de ajutor nerambursabil de consolidare este că nu mai poți vinde locuința timp de 25 de ani. Dacă discutăm de spații publice, restricția de vânzare este pe 10 ani.
Expertizele tehnice pentru risc seismic ar trebui finalizate până la 1 iunie 2024. În teorie, a mai existat un termen pentru astfel de expertize definit printr-o lege promulgată de Klaus Iohannis în 2019, dar amenzile erau prea mici. Ca să înțelegi mai bine riscurile la care se expun cetățenii români, mai ales cei din Capitală, ai în vedere că București se numără printre cele mai vulnerabile 10 orașe ale lumii din punct de vedere seismic.
La nivel național, prin intermediul proiectului RO RISK, s-a ajuns la concluzia că circa 75% din populație (din care 65% din populația urbană) și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului de cutremur. Mai mult, 60–75% din activele fixe ale României, care contribuie la 70–80% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, se află în zone seismice.