Testarea de Covid-19 în România, mai eficientă ca niciodată: se întâmplă și în farmacii, ce trebuie să știi

de: Alexandru Puiu
11 05. 2021

În România a scăzut foarte mult incidența cazurilor de Covid-19, dar autoritățile sunt îngrijorate că se testează mult mai puțin. În acest context, un nou ordin ministerial a fost publicat în Monitorul Oficial pentru a eficientiza testarea.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat luni ordinul privind testarea în farmacii cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Noul ordin a fost deja publicat în Monitorul Oficial, asta înseamnă că a intrat și în vigoare. În urma testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate, dar au, de asemenea, obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate.

„Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-și facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

O promisiune legată de testarea în farmacii a fost făcută săptămâna trecut, pe 5 mai. În acel moment, ministrul a spus că ordinul va fi publicat în această săptămână, în timp ce testarea efectivă va avea loc de săptămâna viitoare, după ce farmacistele din România vor fi instruite în acest sens.

Este important de reținut că farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

Din păcate, aceste teste nu se vor putea efectua în toate farmaciile, în parte și din cauza spațiului limitat. Pentru că trebuie să existe o zonă special delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, cu un perimetru destul de mare și bine aerisit, prea puține farmacii pot asigura așa ceva.