Telefonul tău e mai performant decât roverul Perseverance trimis de NASA pe Marte

de: Ozana Mazilu
22 02. 2021

Roverul Perseverance al NASA a aterizat pe Marte joi seara, devenind cel mai mare și mai rapid rover care a ajuns vreodată la suprafața Planetei Roșii. Perseverance a dat startul celei mai râvnite misiuni de returnare a probelor de pe Marte.

Dacă ai crede că un rover NASA care a costat 2,4 miliarde de dolari să fie construit și lansat ar fi mai puternic decât vechiul tău smartphone, te înșeli.

Roverul Perseverance al NASA, care a aterizat cu succes de curând pe Marte, este alimentat de un vechi sistem de componente electronice care îi oferă aproximativ aceeași putere de procesare ca un iMac din 1998, conform PCMag. Mai precis, acesta conține 256 MB de RAM și doi GB de stocare, cu un procesor de 200 MHz.

Acest set de componente electronice se găsește cel mai frecvent în smartphone-urile din epoca anilor 2010, inclusiv Samsung Galaxy S5, LG G3 și HTC One M8.

Perseverance e construit ca un smartphone

Inginerii spațiali de la NASA utilizează de obicei componente de calcul extrem de testate în timp pentru o fiabilitate maximă. La urma urmei, dacă Perseverance are probleme, cel mai apropiat Apple Store este la zeci de milioane de mile distanță.

De asemenea, elicopterul Ingenuity de la bordul roverului Perseverance folosește și el un procesor surprinzător de arhaic, numit Qualcomm Snapdragon 801. Asta înseamnă că smartphone-ul din buzunarul tău este probabil mai puternic decât roverurile și elicopterele de pe Marte.

Dar, deși procesorul roverului este un pic învechit, instrumentele pe care le transportă nu sunt. De fapt, Perseverance deține un total de 23 de camere, inclusiv cele utilizate pentru aterizare, navigație și analiza mineralelor, potrivit NASA.

De asemenea, vine cu o varietate de instrumente de comunicații pentru a transmite informațiile înapoi pe Pământ, în timp ce explorează suprafața marțiană. Deci, chiar dacă capabilitățile sale de calculare sunt puțin lente, este puțin probabil ca telefonul tău să scoată vreodată ceva de o importanță științifică sau istorică similară.