Țările sărace mai sărace, bogații mai bogați: avertismentul Băncii Mondiale
Banca Mondială avertizează cu privire la ritmul accelerat de degradare economică în rândul statelor cu venituri mici. Conform analiștilor, statele sărace au fost extrem de afectate de criza sanitară actuală, îndatorându-se la un nivel record.
Datele Băncii Mondiale arată că datoria statelor sărace a crescut în 2020 cu 12%. Aceasta a ajuns la un nivel record, de 860 de miliarde de dolari. Analiștii Băncii Mondiale spun că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că statele sărace au avut nevoie de pachete de stimulare complexe pentru a răspune efectelor crizei pandemice în interiorul economiilor lor naționale.
Cumulând nivelul datoriilor din țările sărace, cu acela înregistrat de statele cu venituri intermediare, rezultă că povara datoriilor a crescut, în medie, anul trecut cu 5,3% până la 8.700 de miliarde de dolari.
E nevoie de măsuri urgente, la nivel internațional
Experții susțin că nu mai putem perpetua mult în această situație, motiv pentru care e nevoie urgentă de un răspuns coordonat și eficient, la nivel internațional, pentru a ajuta statele sărace, cu venituri mici și medii, să depășească acest impas.
„Avem nevoie de abordare comprehensivă la problema datoriei, inclusiv reducerea datoriilor, o restructurare urgentă şi îmbunătăţirea transparenţei”, a declarat luni Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.
„Un nivel sustenabil al datoriilor este vital pentru relansarea economică şi reducerea sărăciei”, a mai spus oficialul Băncii Mondiale.
„Factorii de decizie trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unor probleme cu datoriile când condiţiile de pe pieţele financiare vor deveni mai puţin benigne, în special în ţările emergente şi în curs de dezvoltare”, a spus, la rândul său, economistul-şef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart.
Trebuie să se procedeze cât mai rapid la restructurare a datoriilor, având în vedere că la finele acestui an expiră Iniţiativa de suspendare a serviciului datoriilor lansată de marile economii din G20. Prin urmare, spun analiștii, nu mai e timp de pierdut, dacă vrem să evităm înrăutățirea situației și degradarea și mai puternică a economiilor statelor cu venituri mici și medii.