Atenție șoferi, oricine poate păți asta la volan, dar nu toți știu cum să reacționeze. Semne și semnificația lor în trafic

de: Andrei Simion
27 05. 2021

Șoferii își transmit mai multe semnale în trafic, dar sunt mulți care nu știu cum să le interpreteze. Iată o listă cu mai multe astfel de semne și semnificația lor.

Situațiile din trafic sunt neprevăzute, dar șoferii și-au dezvoltat un limbaj de la distanță, cunoscut doar de ei. Așa se pot atenționa din propriile mașini atunci când vor să semnaleze prezența unui radar pe drum sau altor probleme ce pot apărea în trafic.

Iată o listă cu cele mai comune semne dintre șoferi și semnificația lor.

Semne și semnificația lor în trafic

Avarii

Poți porni avariile pentru scurt timp atunci când vrei să-i mulțumești cuiva că te-a lăsat să ieși de pe o străduță. Dar poate fi și un semn de atenționare pentru cei din spatele tău că se formează o coloană. E valabil mai ales pe autostradă.

Flash

Un alt semn al șoferilor e cel referitor la flash-uri în intersecție. De obicei, aceste flash-uri înseamnă că celălalt șofer îți face semn că poți intra pe banda dorită. Te grăbește, practic, să te bagi.

Cele venite din sens opus, de la șoferi care vin din direcția spre care mergi tu, pot însemna prezența unui radar. Se mulțumește, de obicei, tot cu flash-uri.

Frână bruscă

Dacă cineva pune o frână bruscă în fața ta, atunci nu e un semnal pozitiv. E un gest agresiv care-ți arată că respectivul șofer are ceva de împărțit cu tine și caută șicane în trafic.

Frână repetată

Frână repetată în față ta, adică atunci când vezi mașină din față că aprinde rapid stopurile de frână, semn că șoferul o apasă des, înseamnă o urgență sau o atenționare. De obicei asta se întâmplă când înaintea coloanei apare un obstacol neanuntat. Fie accident, fie copac căzut, fie o mașină oprită.

Flash din spate

E des întâlnit pe autostradă, atunci când vrei să treci de pe prima bandă pe banda a doua, iar un șofer aflat deja acolo, dar în spatele tău, te atenționează fie că te-ai băgat prea din scurt, fie că nu ai o mașină suficient de puternică pentru a face depășirea.

Punerea în paralel

Dacă o altă mașină se pune în paralel cu a ta, adică nici nu te depășește, nici nu scade viteza sub a ta, atunci poate e cineva cunoscut, care vrea să te salute. La fel de bine, însă, poate fi un șofer nemulțumit, care caută să se ia cu tine la harță sau un vitezist care vrea să te provoace la… o liniuță.

Claxon scurt

Claxoanele scurte sunt folosite, de regulă, pentru a atenționa pe cineva. Fie pe un șofer care se află primul la semafor și întârzie plecarea, deși s-a făcut verde, fie pe unul care vorbește la telefon în trafic și nu pare atent la ce se întâmplă în jurul lui.