Șoc pentru românii care contribuie la Pilonul 2. Anunțul care spulberă speranțele unei bătrâneți liniștite

de: Mădălina Bahrim
09 03. 2021

Angajații români contribuie la Pilonul 2 de pensii cu speranța că, atunci când vor ieși la pensie, vor avea un trăi tihnit și vor primi pensiile binemeritate, în urma contribuțiilor sociale efectuate în timpul când erau activi pe piața muncii. În acest moment, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Viitorul este destul de incert pentru următoarea generație de pensionari a României.

Pilonului 2 îi lipsește o lege fundamentală

Concret, avem milioane de contribuabili și tot atâtea speranțe la o pensie decentă. Problema este că Pilonul 2 nu are o lege esențială.

Este vorba de faptul că nu există o reglementare legală care să stabilească modul în care vor fi efectuate plățile către viitorii pensionari ai României.

Polonul 2 este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, în contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populaţiei care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecţie socială, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiţie.

Astfel, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, s-a ridicat problema reformării acestor sisteme pentru a asigura sustenabilitatea schemelor publice de pensii, în vederea creşterii calităţii vieţii pensionarilor, mai apropiată de cea din perioada activă, prin introducerea şi implementarea în cadrul sistemului de asigurări sociale a două componente noi, una obligatorie, cealaltă facultativă, ambele administrate de către companii private.

Într-un articol dedicat acestui subiect, jurnaliștii Adevărul notează că „proporţia care va reprezenta pensia din Pilonul 2 va fi de circa 20-25% din venit, care se va adăuga la cei 40% din sistemul public”, conform calculelor efectuate de Mihai Şeitan, fost ministru al Muncii în Guvernul Boc, inițiatorul acestui tip de sistem.

Totuși, lucrurile sunt foarte incerte, viitorii pensionari ai României neștiind în acest moment ce bani vor primi, cum se va calcula pensia și sub ce formă. De altfel, nici autoritățile nu știu

„Ar fi trebuit să avem o lege care să stabilească modul în care se calculează pensia privată din Pilonul 2”

„De câţiva ani buni – şi nu ştiu de ce se întârzie atât de mult –, ar fi trebuit să avem o lege care să stabilească modul în care se calculează pensia privată din Pilonul 2, pe ce perioadă, ce tipuri de pensii private se vor obţine, cum le poţi apela, cine le va plăti”, subliniază Mihai Şeitan.

„În momentul acesta, există doar o procedură”

„În momentul acesta, există doar o procedură prin care anumite persoane care au contribuit primesc înapoi sumele cu care au cotizat, pentru că nu mai pot participa la sistem din motive obiective.

Ce se plăteşte acum din Pilonul 2 – şi se plăteşte de câtva timp – sunt sume care se dau fie când titularii de cont au decedat, şi atunci banii adunaţi în cont trebuie să ajungă la moştenitori, fie sunt oameni aflaţi în situaţia de a primi pensie de invaliditate din sistemul public şi care au contribuit, un timp, şi la sistemul privat de pensii.

Aceştia din urmă, pentru că nu mai pot contribui la sistemul privat, primesc înapoi banii care sunt ai lor.

Dar asta nu este pensie. Aceasta este o plată pentru beneficiarii sistemului de pensii private, în condiţiile în care ei nu mai pot avansa pentru a putea obţine pensia dorită din sistemul privat.

Aceşti bani fie se pot da înapoi toţi odată, fie eşalonat pe cinci ani, de comun acord cu persoana respectivă”, susține fostul ministru al Muncii.

Contribuabilii la Pilonul 2 ar urma să iasă la pensie în 2030. Mai e timp pentru a adopta legislația, dar nu foarte mult

Potrivit fostului ministru al Muncii, încă mai avem timp să punem la punct legislația, astfel încât să nu se creeze haos în sistem, când contribuabilii la Pilonul 2 vor trebui să își între în drepturi, ceea ce ar urmă să se întâmple prin 2030.

„Deci, ceva timp ar mai fi pentru apariţia noii reglementări legale, dar nu prea mult”, punctează fostul ministru al Muncii.

Oamenii ar trebui să ştie de pe acum ce urmează să se întâmple

Fostul ministru susține că e esențial că lucrurile să fie clarificate de pe acum, pentru că oamenii să poată avea predictibilitate asupra veniturilor viitoare.

„Cel mai rapid vor ajunge pensionari cei care în 2008 aveau 45 de ani. Dar, atenţie, sunt situaţîi în care oamenii nu ies la pensie la vârsta de 65 de ani. Unii s-ar putea să iasă anticipat, cu cinci ani mai devreme. Şi dacă ies anticipat, ei au dreptul la pensia din Pilonul ÎI, în acel moment. Deci, tu trebuie să fii pregătit cu această lege – aceasta voiam să spun. Pentru că acelor oameni care încep să iasă la pensie cu drept legal – fie anticipat, fie la vârstă ş.a.m.d. – să li se plătească pensia conform unei legi”, a atras atenția Mihai Şeitan.

Scenariul negru: „Am vrea să vă dăm pensii, dar nu avem lege, aşa că vă restituim banii”

Fostul ministru subliniază că, pe lângă faptul că oamenii ar trebui să știe de pe acum ce se va întâmpla cu banii lor, cum îi vor primi, sub ce formă, etc, trebuie evitat un scenariu negru în care pensionarii ar urma să nu mai primească niciun ban, dacă legea nu va fi adoptată.

Ar putea apărea cineva care să spună pensionarilor contribuabili la Pilonul 2 „Am vrea să vă dăm pensii, dar nu avem lege, aşa că vă restituim banii”. Or, așa ceva nu e de dorit.

Câți bani vor primi contribuabilii, de la Pilonul 2

Potrivit fostului ministru, care și-ar fi dorit inițial o contribuție de 8%, dar a cărui propunere a fost respinsă, e dificil să estimăm cât vor însemna la veniturile pensionarilor, contribuțiile la Pilonul 2.

„Pensia din Pilonul 2 va fi rezultatul unei sume care se adună în contul unei persoane care a contribuit. Şi dacă acel cineva a avut salariu mare şi i s-a luat o contribuţie mare pentru Pilonul 2, pe durată lungă, poate să ajună la o pensie suficient de bună. E

u, iniţial, când am făcut legea, am propus că proporţia virată către Pilonull 2 să fie 8%, dar nu s-a acceptat. Prin urmare, a fost modificată, urmând să crească progresiv de la 2% până la 6%. Dar, nici acum ea n-a ajuns la 6% pentru că s-a tot modificat, a ajuns abia la 3,75%”, a explicat fostul oficial.

„Dacă oamenii contribuie mai puţin, şi pensia lor va fi mai mică”

„Dacă oamenii contribuie mai puţin, şi pensia lor va fi mai mică. Aşa, aveau şansa să iasă cu o pensie decentă şi suficient de bună din Pilonul 2, care, lângă Pilonul 1 – care nu are şanse să crească din cauza acestui sistem ce ia de la cei care cotizează la sistem, şi care sunt din ce în ce mai puţini pentru că lumea îmbătrâneşte, pentru a da celor ieşiţi din activitate –, să nu-şi atingă total scopul.

După socotelile pe care le-am făcut iniţial, eu cred că proporţia care va reprezenta pensia din Pilonul 2 va fi cam 20-25% din venit, în medie. Care, pe lângă 40% care vine din sistemul public, ar fi cam 60%. Ceea ce ar fi un lucru bun. Gândiţi-vă că acum omul pleacă acasă doar cu 40%”, a explicat fostul ministru.