Serverele marilor companii, în România: cine a decis asta

de: Cojocaru Cristian
13 07. 2021

Un proiect al Romanian Business Leaders are drept scop atragerea mai multor companii din America, dar și din alte state pe teritoriul României. Astfel, țara noastră ar putea găzdui serverele marilor companii.

Potrivit deciziei Curții de Justiției a Uniunii Europene, organizațiile non-UE sunt obligate să aibă servere de date pe teritoriul comunitar, în situația în care doresc să mai prelucreze, pe viitor, datele personale ale cetățenilor europeni.

Astfel, Romanian Business Leaders a propus în cadrul acestui proiect, atragerea marilor companii din SUA și alte state care sunt vizate de decizia CJUE. Totodată, RBL dorește ca acest proiect să ajute la crearea unui brand de țară vectorial denumit ”Romania, your Privacy Destination”.

Acest proiect este coordonat și inițiat în cadrul Fundației de Andreea Vlănțoiu, avocat pentru protecția datelor și fondator al Vlănțoiu și Asociații.

,,Cu alocarea expertizei necesare şi implicare politică, România ar putea fi pusă rapid pe harta mondială a tehnologiei. Aşa cum Estonia este cunoscută ca exemplu de succes al inovării digitale, România ar putea deveni în scurt timp un paradis al confidenţialităţii datelor şi securităţii cibernetice, având de câştigat pe termen lung”, a spus Andreea Vlănţoiu.

Serverele marilor companii ar putea fi găzduite în România

În competiția de a găzdui și administra datele acestor companii, România pare să beneficieze de mai multe avantaje. Dintre acestea putem enumera viteza internetului, experiența dovedită în creearea companiilor tehnologice, nivelul de educație în ceea ce privește competențele digitale, costul mic ar resurselor umane față de restul țărilor din blocul comunitar, precum și noul Centru European de competențe în ceea ce privește securitatea cibernetică și care va avea sediul la București, fiind prima agenție a UE găzduită de România.

,,Împuternicirea oficială a României în domeniul securităţii cibernetice de la nivelul UE este o ocazie excelentă pentru ca România să scoată în evidenţă capacităţile sale şi să se promoveze în jurisdicţiile non-UE ca un loc sigur din punct de vedere cibernetic şi legal pentru datele personale”, a mai adăugat Andreea Vlănţoiu.

Romanian Business Leaders reprezintă o organizație fără implicație politică, neguvernamentală și non-profit care înglobează acțiunea socială a peste 1000 de antreprenori și lideri de companii din mediul privat.