Se dau bani de la stat pentru facturile de gaz și energie electrică: nu mai este vorba de câteva luni, care sunt sumele
După câteva luni de scumpiri semnificative la energie electrică și gaze naturale, autoritățile române s-au gândit la adoptarea unui mecanism pentru compensarea unei părți din facturile umflate. Este vorba de legea consumatorului vulnerabil. Aceasta a fost adoptată, dar are câteva modificări importante față de ce se credea inițial.
De la 1 noiembrie 2021, legea consumatorului vulnerabil își va simți efectele în România. Inițial, când s-a discutat despre acest proiect, ideea era ca românii aflați într-o situație economică precară să primească niște bani de la stat pentru energie electrică și gaze naturale pe perioada iernii, ca nu cumva să-și pună starea de sănătate în pericol, să înghețe. După adoptarea legii a devenit evident că ajutorul pentru persoanele cu venituri mici va fi oferit de-a lungul întregului an.
Ajutor de la stat pentru facturile de curent și gaz, pe întregul an
Legea consumatorului vulnerabil are numărul 226/2021 și definește într-o manieră explicită ajutoarele financiare destinate persoanelor cu venituri mici. Acestea au ca scop asigurarea nevoilor energetice minimale. Astfel, conform actului normativ, pe lângă ajutorul de încălzire care exista deja, persoanele vulnerabile vor primi și un “ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului”.
Conform analizei asupra legii de către Avocat.net, suplimentul pentru energie se va acorda lunar, pe parcursul întregului an, pe lângă ajutorul pentru încălzire, având valori diferite în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate:
- 30 de lei pentru consumul de energie electrică;
- 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
- 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.
Pentru că există și situații în care familii întregi au o singură sursă de energie, electrică, în cazul lor, valoarea suplimentului va fi de 70 de lei/lună. Mai mult decât atât, va exista și scenariul în care suplimentul de energie pe care îl primesc cetățenii să se cumuleze, în funcție de sursele de furnizare a energiei folosite.
Ca definiție a consumatorului vulnerabil, vor avea dreptul la suplimentul pentru energie, de la 1 noiembrie 2021, toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cadrul unei familii, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.