Școlile din România, sursa creșterii de cazuri de coronavirus: ce s-a întâmplat în ultima săptămână

de: Alexandru Puiu
02 03. 2021

Revenirea copiilor români în clase a fost privită cu scepticism de către foarte mulți părinți și copii, iar acum vedem consecințele acelei decizii.

De la deschiderea școlilor pe 8 februarie, Ministerul Educației și-a făcut obiceiul de a publica o statistică referitoare la numărul cazurilor de coronavirus depistate în ultimele șapte zile. Analiza vizează atât bolnavii de Covid din rândul copiilor, cât și al cadrelor didactice.

Un număr de 405 elevi și 418 angajați din instituții de învățământ s-au îmbolnăvit de Covid-19 în ultima săptămână. Analiza a fost publicată de Ministrul Educației și Cercetării pornind de la datele colectate în perioada 23 februarie – 1 martie 2021, pentru învățământul preuniversitar. Concluziile pot fi văzute mai jos:

a) un număr de 405 infectări în rândul elevilor
b) un număr de 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic
c) un număr de 494 clase/grupe au suspendat activitatea în perioada menționată.

Datele au fost colectate pe ultimele 7 zile, ultima zi de raportare fiind luni, 1 martie 2021.

Pentru context, ar fi bine să ai în vedere cifrele de la precedenta raportare, care făcea referire la perioada 8-19 februarie:

1. Număr clase cu activitate suspendată în perioada 08-19 februarie: 730
2. Număr elevi confirmați în perioada 08-19 februarie: 809
3. Număr angajați confirmați în perioada 08 -19 februarie: 638

În cazul în care apar cazuri de Covid în rândul elevilor și angajaților dintr-o școală, măsurile care trebuie implementate sunt cât se poate de clare. Acestea au fost definite în urmă cu aproximativ o lună printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății. În final, se optează pentru suspendarea cursurilor într-o unitate de învățământ într-unul dintre scenariile de mai jos:

a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.