Schimbarea care ajunge la pompă și ne va afecta pe toți, indiferent dacă avem mașini: ce s-a întâmplat cu prețul petrolului

de: Alexandru Puiu
15 06. 2021

Aproape toate prețurile pe care le plătim pentru produse sau servicii sunt interconectate, depind unele de altele. Nimic nu influențează însă mai mult situația din piață decât prețul petrolului, iar în ultimul perioadă a suferit fluctuații importante.

Nu trebuie să ai mașină ca să te afecteze prețul benzinei sau motorinei. Până și pâine de la magazin depinde de prețul petrolului, la fel ca facturile lunare de întreținere și nu numai. În acest context, vine ca o veste foarte îngrijorătoare ce s-a întâmplat cu prețul petrolului în ultima perioadă.

Prețul petrolului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Această realitate tristă pentru consumatori este o veste foarte bună pentru investitori, semnalând faptul că redresarea economică este în toi, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai roz. Valoarea de achiziție a fost influențată și de perspectiva creșterii cererii, în contextul intensificării campaniilor de vaccinare de pe întregul mapamond.

Ca referință, cotaţia petrolului Brent a crescut luni până la 73,64 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din aprilie 2019. Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a avansat până la 71,78 dolari pe baril, un maxim după octombrie 2018.

De ce a crescut prețul petrolului și va crește prețul la tot

”Cei doi indici majori ai petrolului sunt tranzacţionaţi aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani şi jumătate, pe fondul unui mix al optimismului referitor la cerere şi limitele aplicate producţiei de către OPEC+”, a declarat Stephen Brennock, analist la firma de brokeraj PVM.

Situația din piața de petrol a fost influențată și de faptul că traficul rutier îşi revine la nivelurile anterioare pandemiei în America de Nord şi majoritatea Europei. În plus, numărul curselor aeriene este în creştere, odată cu relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, determinând creşteri ale cotaţiilor petrolului în ultimele trei săptămâni.

O altă veste bună care a avut consecințe în piață ține de optimismul investitorilor după summitul G7 de acum câteva zile. În acel context, cele mai bogate ţări ale lumii au încercat să prezinte o imagine de cooperare pe temele majore, cum ar fi redresarea din pandemie şi donarea a 1 miliard de doze de vaccinuri pentru ţările sărace.

În condiții ideale, cerere pentru petrol și derivați din petrol, precum benzină și motorină, ar urma să scadă. În mod regretabil însă, Rusia şi Arabia Saudită, două dintre cele mai mari state producătoare de petrol din lume, intenţionează să sfideze recomandările Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) şi să continue investiţiile în petrol şi gaze. Situația este în opoziție majoră cu apelurile de a reduce semnificativ utilizarea combustibililor fosili, cu scopul prevenirii agravării crizei climatice