Scandalul vaccinurilor AstraZeneca: de ce vor unele state UE să dea compania în judecată

de: Ciprian Ioana
26 01. 2021

Mai multe state UE ar vrea să dea în judecată compania AstraZeneca și totul are legătură cu promisiunea companiei referitoare la vaccinuri.

AstraZeneca e a treia companie care produce vaccinuri anti-Covid și care a primit autorizație de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Numai că lucrurile nu merg deloc cum și-ar fi dorit compania producătoare și nici statele care ar urma să primească dozele promise.

Mai multe state UE vor să dea în judecată compania pentru că ar fi încălcat clauzele din contractul de livrare. Motivul e legat, evident, de întârzieri în procesul de livrare. Programul stabilit inițiat n-ar fi respectat.

AstraZeneca ar putea fi dată în judecată

Mai multe state ale spațiului comunitar iau în calcul să se adreseze justiției dacă producătorul AstraZeneca nu va respecta programul de livrare stabilit inițial. Semnalul e dat de ministrul leton de externe Edgars Rinkevics. Oficialul atrage atenția că, dacă va exista un proces, atunci va fi vorba despre o „acțiune coordonată” din partea mai multor țări membre ale Uniunii Europene.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un contract de furnizare separat cu AstraZeneca pentru livrarea de doze de vaccin anti-Covid-19. Doar că AstraZeneca a anunțat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-Covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

Asta reprezintă, în opinia mai multor state, o încălcare a clauzelor contratuale, din moment ce compania s-a angajat la un anumit termen de livrare și acum susține că nu mai poate onora comenzile în perioada pentru care s-a bătut palma deja.

Câte doze de vaccin a promis compania că va livra

AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de Reuters. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

După acest anunț, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides a transmis public companiei, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni.

Totodată, oficialul a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE.