Românilor începe să le pese de mediul înconjurător și poluare, târziu
Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri o ordonanță de urgență care vizează comercializarea anumitor produse din plastic.
Este vorba despre un proiect de lege care transpune o Directiva europeana în legislația noastră internă.
Conform acestui proiect, adoptat cu o întârziere de două luni față de data limită până la care trebuia să îl avem deja aplicat, se va interzice punerea pe piață a unor produse din platic de unică folosință și se va impune reducerea etapizată în cazul altora.
Mediul înconjurător va fi mai important pentru români, de acum încolo
Deși adoptăm proiectul cu două luni întârziere, guvernanții noștri, dar și cei europeni, speră ca noile reguli să descurajeze consumul de plastic de unică folosință, în favoarea sticlei, de exemplu.
Aceste produse de plastic de unică folosință sunt foarte dăunătoare mediului înconjurător, având un impact devastator asupra acestuia, pe termen lung.
Conform noilor dispoziții date de Uniunea Europeană, nu vom mai găsi pe rafturile magazinelor următoarele produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.
Legea mai prevede că, pentru anumite produse din plastic de unică folosință operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.
Datele Comisiei Europene (CE) arată că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor, 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind produse din plastic.
S-a estimat că din cele 8,3 miliarde de tone de plastic fabricate între 1950 și 2015, peste 75% sunt acum deșeuri, 79% acumulându-se fie în depozitele de deșeuri, fie în mediul natural.