Românii au renunțat la alcool: ce arată statisticile și care este motivul
Poate ți se pare ciudat, dar statisticile arată că românii au băut mai puțin în pandemie. Iată cât alcool au consumat românii.
Așadar, în 2020, românii au consumat mai puțin alcool (bere, vin, distillate) decât în anul anterior, deși producția a crescut, în unele cazuri.
Cu toate astea, rachiurile naturale și coniacul au făcut excepție. Consumul pentru aceste băuturi a crescut cu 33%, resursele fiind asigurate în proporție de aproximativ 13% din importurile care au crescut cu 43%.
Cât alcool au consumat românii în primul an de pandemie
Așadar, conform Institutului Național de Statistică, consumul mediu de băuturi, pe locuitor, a scăzut la toate băuturile în 2020, față de anul anterior.
Consumul mediu de bere, pe locuitor, a scăzut cu 1,3 litri (1,4%), până la 87,8 litri, consumul mediu de vinuri s-a diminuat cu 2,3 litri (minus 9,8%), până la 21,1 litri, iar consumul de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), a scăzut cu 0,3 litri, până la 4,5 litri (6,2%). De asemenea, a scăzut și consumul mediu de băuturi nealcoolice cu 6,0 litri, până la 207,6 litri.
Resursele totale de băuturi alcoolice (adică alcool 100%), provenite din băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere au fost asigurate, în proporţie de 74,3% din producţia locală.
Acest lucru înseamnă, că, indiferent dacă consumul a scăzut, importul de băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere (în echivalent alcool 100%) a crescut faţă de anul precedent cu 9,5% (+18,7 mii hl alcool 100%). Mai mult, și exporturile au mers pe același model – plus 7,1% (+4,0 mii hl alcool 100%).
Dar România rămâne pe deficit comercial în ceea ce privește alcoolul, cantităţile exportate fiind mai mici decât cele importate cu 155,9 mii hl alcool 100%.
„La asigurarea resurselor totale de rachiuri naturale şi coniac, aportul producţiei a fost mai mic cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul precedent, iar aportul importului de băuturi alcoolice din grupa “Rachiuri naturale şi coniac” a fost mai mare cu 2,9 puncte procentuale faţă de anul precedent”, potrivit analiștilor INS.