Românii au învățat să ”țină banii la ciorap”: cât de mulți sunt și câți își permit luxul

de: Alexandru Puiu
02 11. 2021

Într-o perioadă în care prețurile au crescut foarte mult, iar viitorul financiar al românilor este mai incert ca niciodată, un nou studiu atrage atenția asupra afinității conaționalilor noștri pentru economisire.

Chiar dacă există în continuare un minus semnificativ la capitolul educație financiară în România, direcția generală este una îmbucurătoare. Conform unui studiu realizat de Erste Group, crește rapid ponderea românilor care sunt de părere că economisirea finanțelor este o filozofie de viață importantă. Chiar dacă cei mai mulți nu au astăzi o rutină de economisire și pun deoparte doar ce le rămâne la finalul lunii, trendul este cu siguranță în schimbare, față de acum câțiva ani.

Românii și ”banii la ciorap”

Chiar dacă media banilor pe care românii îi pun deoparte la final de lună este printre cele mai mici din regiune, sumele sunt totuși în creștere comparativ cu anii trecuți. Românii fac progrese, deși ne lipsește în continuare disciplina din altor nații zona Europei Centrale sau chiar și de Est.

Conform Erste Group, 51% dintre români au ajuns la concluzia că este foarte important să economisească. Valoarea este în creștere față de anul trecut, când discutam de doar 44% sau față de 2019, când procentul era de doar 36%.

Pe de altă parte, în mod regretabil, însă, 71% dintre respondenți nu au o rutină de economisire și insistă asupra faptului că pun bani deoparte într-o manieră aleatorie. De obicei principiul este să economisească ce le rămâne la final de lună din salariu, după ce și-au acoperit cheltuielile curente. În majoritatea țărilor din din regiune, 50% dintre respondenți au afirmat că economisesc o sumă fixă, detaliu care trădează o mai bună organizare și tendință de a transforma economisirea într-o prioritate.

„Ediția 2021 a studiului Money Matters ne confirmă că în România există interes pentru zona de educație financiară, dar și că înțelegem, într-un număr din ce în ce mai mare, că obținerea prosperității ține și de economisirea unui procent din câștigul lunar. Este nevoie să ne organizăm sistematic bugetul personal, astfel încât să știm foarte clar ce venituri și cheltuieli avem și cum putem aloca bani pentru economii, dar și pentru nevoi și dorințe”, a declarat Nicoleta Deliu, Director Comunicare, BCR.

Românii economisesc în medie 309 lei, echivalentul a 58 de euro. La un salariu mediu de 3541 de lei, discutăm de mai puțin de 10% din venitul lunar. În urmă cu 2 ani, înainte de pandemie, media era de 269 lei pe teritoriul țării noastre. În țările din regiune, suma medie este 120 de euro, în creștere cu 32% față de 2017.