România stă pe o comoară inestimabilă pe care multe țări din Europa și-ar dori-o: am plăti toate datoriile, dar care este problema

de: Ozana Mazilu
04 10. 2021

Sunt câteva capitole la care România stă bine, în comparație cu alte țări din regiune și chiar Europa. Doar că nu le exploatăm cum trebuie.

România stă pe resurse naturale evaluate la peste 750 de miliarde de euro, o adevărată comoară. Unele dintre aceste resurse sunt regenerabile, iar altele se epuizează rapid.

România stă pe o comoară pe care n-o exploatează

Așadar, care este, de fapt, problema? Datele referitoare la cantitățile reale de resurse sunt considerate secrete de stat.

Secretomania excesivă, furtul și vânzarea arhivelor cu informații sensibile, dar mai ales influențele grupurilor de interese au dat naștere unor zvonuri legate de cantitatea și valoarea reală a resurselor.

Newsweek a strâns informațiile făcute publice de autorități pentru a realiza o imagine de ansamblu asupraargint resurselor naturale ale țării.

Astfel, aflăm că în subsolurile României se află o cantitate estimată la 760 de tone de aur și 12.000 de tone de argint. Valoarea acestora este de 41,14 miliarde de euro, resurse care ar putea fi exploatate în decursul a 25 de ani.

Cu toate astea, în ultimii 15 ani, nu s-a scos niciun gram de aur din pământ.

Zăcămintele de cupru ar fi într-o cantitate de aproximativ două miliarde de tone și ar putea valora minimum 42 de miliarde de euro. Valoarea acestora ar putea crește în funcție de concentrația de substanțe aflată în fiecare tonă de minereu.

Mai mult, țara noastră dispune de petrol și gaze între 57 și 309 miliarde de euro.

De asemenea, și resursele de sare sunt estimate la peste patru miliarde de tone. La un preț mediu de 48 de euro pe tonă, totul ar valora aproape două sute de miliarde de euro. Extracția și vânzarea a aproape patru miliarde de tone de cărbune ar putea aduce în economia românească 105 miliarde de euro.

Din păcate, minele din Valea Jiului au fost închise, zeci de mii de ortaci au devenit șomeri, iar riscul poluării face discuția redeschiderii și mai complicată.