România ”dă bine” în cifre: estimările Băncii Mondiale care ne vizează pe toți

de: Mădălina Bahrim
09 06. 2021

Banca Mondială și-a îmbunătățit perspectivele economice pentru România. În anii următori, țara noastră va înregistra o creștere economică peste media europeană, arată datele Băncii Mondiale.

Cifrele furnizate de Banca Mondială indică faptul că economia noastră va crește cu șase puncte procentuale anul acesta.

Este o îmbunătățire de 2,5% față de prognozele transmise anterior de Banca Mondială cu privire la evoluția economică a României.

Anul viitor, economia se va menține la cote ridicate, dar nu la nivelul din 2021, arată Banca Mondială. Experții în economie globală se așteaptă ca anul viitor, România să înregistreze o creştere de 4,5%. Față de estimările anterioare, și de data aceasta vorbim despre o îmbunătățire a așteptărilor, cu 0,4%.

Pentru anul 2023, Banca Mondială preconizează o creştere economică de 3,9% pentru țara noastră.

România va înregistra un avans al PIB peste media din regiunea Europei şi Asiei Centrale

Conform cifrelor oficiale furnizate de Banca Mondială, regiunea Europei şi Asiei Centrale va înregistra anul acesta un avans economic de 3,9 puncte procentuale.

Cele șase punte procentuale ale României ne arată că evoluția noastră economică va fi peste media regională, semn că economia țării își revine într-un ritm pozitiv și dinamic.

Dacă ne orientăm după estimările Fondului Monetar Internațional, avansul economic al României va fi chiar mai mare. FMI preconizează că economia românească va crește în 2021 cu șapte puncte procentuale, deci cu 1% mai mult decât estimează Banca Mondială în acest moment.

Mai mult decât atât, se pare că vom depăși și estimările privind evoluția economică la nivel mondial, de la care Banca Mondială se așteaptă să înregistreze un avans de 5,6%. Și în acest caz, Banca Mondială și-a îmbunătățit așteptările, cu 1,5 puncte procentuale.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, face apel la economiile mondiale să abordeze redresarea economică într-o manieră uniformă și compactă, în ritm coordonat, deoarece există riscul ca revenirea economică să fie inegală la nivel global, din cauza campaniilor de vaccinare care nu sunt la același nivel în toate colțurile lumii.

„Chiar dacă există semne încurajatoare de revenire globală, pandemia continuă să provoace pandemie şi inegalităţi populaţiilor din ţările în curs de dezvoltare din întreaga lume”, susţine preşedintele Băncii Mondiale.