România ar putea rata și anul acesta organizarea licitației 5G: unde s-a împotmolit totul

de: Ciprian Ioana
17 07. 2021

Autoritățile din România vorbesc încă din 2019 de organizarea licitației 5G. Suntem în 2021 și acest proces încă nu a fost finalizat.

România ar putea obține venituri la bugetul de stat de sute de milioane de euro din organizarea licitației 5G, dar procesul bate pasul pe loc. Avem între timp și o lege care stabilește cadrul legal, promulgată deja de președintele Iohannis, dar lucrurile tot nu înaintează.

Un semnal de alarmă în acest sens îl trage Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

El spune că abordarea Guvernului de a face bani din licitaţia 5G nu e cea mai bună. Cu alte cuvinte, în mai multe instituții abilitate să grăbească acest proces a existat o oarecare nepăsare.

Licitația 5G bate pasul pe loc

Președintele Consiliului Concurenței crede că nici măcar acum nu sunt îndeplinite condițiile pentru a organiza licitația 5G.

„În fiecare an, Guvernul îşi doreşte să facă bani din licitaţia de 5G şi nu cred că e cea mai bună abordare. Important ar fi să avem servicii bune, aşa cum am avut la 4G, la preţuri accesibile. Nu neapărat să aducem foarte mulţi bani bugetului din taxele pe spectru. Principala mea obiecţie, cred împărtăşită de ANCOM, e că nu aveam precondiţiile gata pentru a lansa licitaţia de 5G, ca firmele participante să poată să-şi facă estimări, să ştie care e situaţia, să-şi poată da seama dacă are sens să intre pe această piaţă şi în ce condiţii. Or, lucrurile acestea acum se schimbă”, a spus Chiriţoiu în cadrul videoconferinţei „Digitalizarea României”.

Consiliul Concurenței nu e singura instituție care consideră că și 2021 va fi un an compromis pentru organizarea acestei licitații.

Proiect eșuat?

La jumătatea lunii mai, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii – Radiocom, Marian Murguleţ, afirma că şansele pentru organizarea licitaţiei 5G în România, în acest an, sunt zero, dacă nu se întâmplă paşi relevanţi în Parlament, până la finalul lunii iunie.

„Dacă paşi relevanţi nu se întâmplă în următoarea lună şi jumătate, până la finalul sesiunii parlamentare, şansele sunt zero pentru organizarea licitaţiei 5G în acest an. ANCOM rămâne în zona de politeţe, pentru că sunt paşi pe care nu-i controlează, deşi au muncit din greu la toţi aceşti paşi. Vorbim despre cei trei paşi până la locul unde reintră ANCOM în dispozitiv, respectiv finalizarea caietului de sarcini pentru licitaţie”, explica Murguleţ.

Amintim, legea 5G a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 11 iunie. Cea mai importantă prevedere se referă la avizul CSAT. Practic, deși nu se scrie negru pe alb, chinezii de la Huawei sunt excluși din start.