Români, atenție la carduri când mergeți în vacanță: pierzi bani, dacă nu ești atent la asta
A venit sezonul vacanțelor și, desigur, trebuie să fii atent cum și unde plătești. Iată la ce trebuie să fii atent, ca să nu pierzi bani în concediu.
Când eşti în vacanţă, plăteşti cel puţin două comisioane, dacă te bazezi pe card (de debit sau credit, de salariu sau pensie): de conversie şi de retragere. Acel comision de conversie oferă trei posibilităţi de alegere a nivelului de taxare, conform Economica.net. Dacă ai doar cash în buzunar, comisioanele nu mai sunt plătite în străinătate, ci reţinute direct în ţară. Așadar, care este varianta fără comisioane la cheltuielile din concediu?
Alege comisionul Visa/Mastercard, ca să nu pierzi bani
Deși toate campaniile de marketing care îți promit zero comisioane și cursuri de schimb preferențial te încântă, adevărul e că nimic nu este gratis. Utilizarea cardului în concediu este frecventă, iar comisioanele percepute de bănci şi de alte entităţi participante la fluxul virtual al banilor sunt mai mari sau mai mici.
Atunci când plăteşti cu cardul la un agent economic din străinătate este bine să ştii că, obligatoriu, vei plăti un comision de conversie valutară. Ceea ce poţi să faci este să minimizezi pe cât se poate cuantumul unui astfel de comision.
În acest sens, trebuie să ştii că există trei tipuri de comisioane de conversie: cel perceput de banca emitentă a cardului şi deţinătoarea contului din care sunt viraţi banii, comisionul de conversie perceput de principalii emitenţi de carduri la nivel mondial, Visa şi Mastercard, şi comisonul de conversie perceput de agentul economic.
În momentul în care accepţi să faci plata respectivă sau să retragi banii de la bancomat, device-ul pe care faci plata este obligat să te întrebe ce tip de comision accepţi: al băncii emitente, al Visa/Mastercard sau al agentului economic la care faci plata. Aici intervine atenţia personală a fiecărui plătitor cu cardul.
Astfel, comisioanele Visa şi Mastercard sunt în jur de 1% peste cursul de schimb al BNR. Comisioanele băncilor emitente depășesc în medie cu 0,25%-0,50% cursul utilizat de Visa sau Mastercard. Mai exact, comisionul de conversie valutară devine în acest al doilea caz minimum 1,25%. De asemenea, comisionul perceput de agentul economic pentru o conversie valutară implică automat comisionul Visa şi comisionul către banca din ţara în care te afli şi care este proprietara POS-ului la care plătești.
Așadar, ca să nu rămâi fără bani, dacă ai posibilitatea să alegi, alege întotdeauna comisionul Visa sau Mastercard.