Români, atenție la aceste reduceri: avertismentul ANPC e ferm și nu lasă loc de interpretări

de: Andrei Simion
06 01. 2021

Am intrat în perioada reducerilor de iarnă, dar există câteva metode prin care comercianții caută să te păcălească. Iată ce trebuie să știi, potrivit ANPC.

ANPC a transmis un avertisment legat de perioada reducerilor de iarnă, în condițiile în care tot mai mulți comercianți se întrec în oferte în această perioadă. Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel, atrage atenția că trebuie să fii cu ochii-n patru dacă vrei să faci cumpărături.

Cu alte cuvinte, să nu te duci după fentă și să verifici dacă, într-adevăr, reducerea promisă e reală. Cumpărătorii sunt sfătuiți să solicite informaţii suplimentare atunci când au nelămuriri în privinţa campaniilor publicitare.

ANPC recomandă atenție la reducerile de iarnă

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să ştie că orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

  • fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat, fie prin menţiunile ‘preţ nou’, ‘preţ vechi’ lângă sumele corespunzătoare
  • fie prin menţionarea procentului de reducere a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat, indiferent de tipul de vânzare cu preţ redus (soldare, lichidare, promoţionale).

Orice vânzare cu preţ redus, indiferent de tip, trebuie să fie însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea ei (‘soldare/soldări/solduri’, ‘lichidare’, ‘promoţii’), însoţită de data de debut şi de durata acesteia”, afirmă Paul Anghel, șeful ANPC.

De asemenea, comisarul ANPC precizează că, în cazul în care oferta este deja în derulare, consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la valabilitatea reducerii sau că oferta este valabilă numai „în limita stocului disponibil”.

„În momentul cumpărării, consumatorii trebuie să verifice dacă oferta mai este valabilă şi dacă reducerea de preţuri anunţată este identică cu cea reală, la cititoarele de cod de bare din cadrul marilor magazine sau direct la casă, dacă preţul afişat este cel facturat. La achiziţionarea pachetelor promoţionale de tipul ‘3 la preţ de 2’, trebuie să verifice preţul individual al produselor, care trebuie să existe în mod obligatoriu la vânzare, pentru a-l putea compara cu preţul pachetului promoţional. Sfătuiesc consumatorii să solicite informaţii suplimentare atunci când au nelămuriri privind orice campanie publicitară făcută prin orice mijloace, în cadrul magazinului, prin afişe sau pliante, prin anunţuri pe site”, a declarat directorul general al ANPC.

Cum poți fi păcălit de comercianți

Comisarii ANPC au efectuat mai multe controale, iar abaterile sunt multe. Printre nereguli se numără:

  • prezentarea într-o formă ambiguă a promoţiilor, respectiv existau afişe cu „reduceri de la 29,99”, ceea ce inducea consumatorul în eroare, acesta putând înţelege că procentul de reducere se aplică de la baza de 29,99;
  • erau afişe cu „reduceri până la 50%”, dar la data şi ora controlului în unitate nu exista niciun articol cu reducere de 50%;
  • erau afişate reduceri promoţionale fără a fi specificate produsele care beneficiau de aceste reduceri, în condiţiile în care nu toate produsele din magazin se vindeau cu preţ redus.

Alte exemple de abateri prezentate de Paul Anghel vizează zona de încălţăminte, unde bulina roşie cu care erau semnalizate produsele ca fiind cu preţ redus menţiona reducere de până la 30% şi de până la 50%, dar în realitate aceste reduceri s-a constatat a fi de până la 29,17%, respectiv 49,06%.

„Erau diverse articole reduse cu până la 50%, grupate pe un suport special însoţit de afişul de culoare roşie ‘50%’, în subsol precizându-se, cu caractere foarte mici, ‘reduceri de până la 50% la produsele marcate prin eticheta de reducere’; s-a constatat practica comercială înşelătoare prin expunerea la comercializare a unor produse textile aflate în soldare, în anumite zone ale magazinului, semnalizate prin afişe de informare cu menţiuni precum ‘Totul la 49,90 lei’, ‘Totul la 39,90 lei’, ‘Totul la 29,90 lei’ sau ‘Totul la 19,90 lei’, sugerând ideea că toate produsele din zonele respective pot fi achiziţionate la preţul indicat, în realitate fiecare produs din zonele respective avea eticheta de preţ individual, pe care era menţionat preţul la valoarea afişată pe panou”, a concluzionat directorul general al ANPC, Paul Anghel.