Record pe piața alimentară din România. Am ajuns să consumăm în exces alimente din import

de: Mădălina Bahrim
20 08. 2021

România importă masiv produse pentru piața agroalimentară internă. Pentru prima dată, primii zece mari importatori de la noi au cumpărat marfă în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Piața agroalimentară din țara noastră pare să fie dependentă de importuri. Conform celor mai recente analize, în prima jumătate a anului, primii zece mari importatori de produse agroalimentare ai României au adus pe piață marfă în valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Institutul Național de Statistică arată că acești zece mari importatori au contribuit la deficitul comercial al României cu aproximativ 1 miliard de euro.

Per total, valoarea importurilor de produse agroalimentare a crescut cu 10,5%, până la peste 4,1 miliarde de euro.

Practic, vorbim despre o sumă cu 21,4% mai mare față de cea din perioada similară a anului pandemic 2020.

Marii retaileri s-au impus în clasamentul celor mai puternici importatori

Lidl este liderul clasamentului celor mai mari importatori de produse agroalimentare din țara noastră, conform celor mai recente date.

În fapt, clasamentul celor mai puternici 10 importatori e dominat de retaileri precum Lildl, care au reușit să acapareze o cotă de piață impresionantă în țara noastră și să vândă masiv produse în România.

După Lidl, clasamentul este completat pe pozițiile secunde de către Kaufland, Metro Cash&Carry și Rewe România, operatorul lanțului de supermarketuri tip discounter Penny.

Profi Rom Food a coborât trei poziții în clasament, față de aceeași perioadă a anului trecut, mai arată datele statistice ale pieței agroalimentare din 2021.

În clasament se mai află și gigantul chinez Cofco (fosta Nidera), cel mai mare trader de cereale din România, cu afaceri de peste 4 miliarde de lei în 2020, și de americanii de la Cargill.

Referitor la evoluția costurilor, prețurile mondiale la alimente au continuat să scadă în luna iulie, fiind vorba de a doua lună consecutivă când s-a înregistrat această scădere. Datele sunt cuprinse într-un raport de referință al Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Acolo se menționează că cerealele, uleiurile vegetale și produsele lactate sunt alimentele care au determinat Indicele FAO al prețurilor să fie în scădere pentru a doua lună consecutiv.