Schimbări majore pe piața RCA: ce e decontarea directă și de ce sunt obligați șoferii să o încheie

de: Ciprian Ioana
20 01. 2021

Guvernul pregătește să schimbe din temelii piața RCA. Una dintre schimbări se referă la decontarea directă.

Guvernul se pregătește să schimbe legislația RCA – adică cea referitore la polițele de răspundere civilă auto obligatorii. Inițiativa aparține ASF, dar Executivul va veni cu o ordonanță de urgență în acest sens. Teoretic, lucrurile ar trebui să fie mai clare.

Practic, însă, prețul polițelor va crește.

Schimbări la legea RCA

Guvernul vrea să introducă în lege obligativitatea decontării directe a polițelor RCA. Momentan, această opțiune e facultativă, dar puțini șoferi apelează la ea, tocmai pentru că prețul poliței crește în acest caz.

Ce înseamnă decontare directă? Înseamnă că, în cazul unui accident, despăgubirile vor fi oferite direct păgubitului de către firma de asigurare la care acesta a încheiat polița. În prezent, în cazul unui accident, păgubitul își repară mașina în baza asigurării încheiate de cel care e considerat vinovat de producerea accidentului. Adică primește banii pentru reparații de la compania celui care a provocat accidentul.

Se estimează că această modificare va crește prețul unei polițe RCA cu cel puțin 10%. Dar există și o parte bună:  șoferul va fi responsabilizat atunci când va încheia polița RCA, deoarece asigurarea „nu va mai pentru un alt șofer, ci pentru el„, conform Profit.ro.

„La un preț mediu de peste 400 lei pentru o poliță RCA, obligativitatea decontării directe va aduce un plus la preț mai mare de 40 lei. Decontarea directă obligatorie este singura modalitate care elimină importanța prețului din decizia de cumpărare, se elimină presiunea pe preț, pentru că majoritatea clienților căutau polițe ieftine.”
Viorel Vasile, șeful celui mai mare broker local de asigurare, Safety Broker

Schimbare cerută de ASF

Decontarea directă, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați, a fost definită și implementată prin Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Prin decontarea directă, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciul, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul șoferului vinovat.

Specialiștii cred că șoferii vor avea tot interesul să-și aleagă acum o companie cu o mai bună reputație, chiar dacă vor plăti mai mult. Asta pentru că vor să se asigure că într-adevăr își primesc banii.  Asta va mai reduce și din concentrarea din piață – unde Euroins și City Insurance dețin aproape 80% pe această zonă.