Rămâi fără bani pe contul bancar dacă nu respecți aceste reguli. Ce greșeli fac frecvent românii la ATM
În momentul în care efectuăm operațiuni bancare, trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm anumitor măsuri de precauție pentru a fi convinși că nu există riscul de a cădea victime ale unor atacuri ce vizează golirea contului nostru.
În ultimii ani, băncile din România și-au sporit condițiile de securitate. Însă, există vulnerabilități pe care chiar noi, ca posesori ai cardurilor bancare, le favorizăm.
Prin urmare, fiecare tranzacție financiară pe care o efectuăm, e supusă unor anumite riscuri, iar pentru a le evita, trebuie să ținem cont de câteva reguli simple, atunci când procesăm astfel de operațiuni.
Ce trebuie să faci pentru a-ți pune la adăpost banii de hackeri
1. Trebuie să știi ca hackerii operează în special prin metoda phishing. Cu alte cuvinte, încearcă să ia legătura cu tine, prin diverse metode, care au ca scop să te determine să le furnizezi date personale sau bancare, pe care ei le folosesc pentru a face operațiuni financiare în numele tău.
Pentru a evita o astfel de situație, verifică temeinic adresa de e-mail, sau numarul de telefon prin care ți se solicită aceste date și asigură-te că aparțin unei instituții abilitate în acest sens. De puține ori, băncile sau instituțiile statului, precum ANAF, telefonează clienților sau contribuabililor solicitându-le date de acest tip. Prin urmare, nu furniza detalii despre tine sau contul tău bancar, atunci când ți se cere, fără a verifica dacă emițătorul mesajului este cine pretinde a fi.
2. Nu folosi bancomate care nu sunt amplasate pe străzi slab iluminate, ci orientează-te către cele din interirul sucursalelor bancare. Infractorii profită de bancomatele amplasate pe străzi slab iluminate, pe care montează dispozitive de citire a datelor de pe card. Prin aceste dispozititve, ei pot avea acces la datele tale, și, prin urmare, pot efectua tranzacții financiare, din contul tău, fără să îți dai acordul. Alege bancomatele amplasate în sediile sucursalelor bancare, care sunt supravegheate video și care nu pot conține dispozitive ce te pot lăsa falit.
3. De fiecare dată când aprobi o operațiune bancară, fie că te afli la un ATM, sau la POS-ul unui comerciant, asigură-te că nimeni din jurul tău nu vede codul PIN pe care îl introduci. Codul PIN trebuie să fie știu doar de tine, în calitate de posesor al cardului, și nu trebuie împărtășit cu nimeni. De asemenea, asigură-te că îl memorezi, pentru a nu exista riscul de a pierde portofelul, sau cardul, iar codul PIN să fie inscripționat chiar pe el, sau în vreun bilețel din portofel.
În concluzie, pentru a fi sigur că banii tăi nu sunt în pericol, păstrează doar pentru tine datele personale, sau cele bancare, și furnizează-le doar atunci când ești sigur că îți sunt solicitate de persoane avizate, în numele unor instituții.
De asemenea, ai grijă să folosești ATM-uri supervizate, din zone publice, accesibile și iluminate pe timpul nopții.
Nu uita că siguranța banilor tăi nu depinde doar de sisteme de securitate ale băncii al cărei client ești, ci și de comportamentul tău.