Proprietarul sau chiriașul, cine este executat silit: ce se întâmplă cu datoriile pe care le lași în urmă când te muți

de: Alexandru Puiu
07 09. 2021

Nu mic este numărul românilor care stau în chirie și, când părăsesc un apartament sau o casă, lasă în urmă datorii semnificative la întreținere. Interesant este că, responsabil de achitarea acelor datorii, nu este cel la care te aștepți.

Mici sau mari, datoriile la întreținere se acumulează și pot ajunge relativ ușor la cifre ce se reflectă într-o inițiativă de executare silită. Un pic șocant este faptul că acele datorii, când sunt generate de un chiriaș, cad tot în sarcina proprietarului, conform legii din România. Astfel, fără să-ți dai neapărat seama, ajungi într-o situație cel puțin rușinoasă, cel mult incredibil de costisitoare.

Executarea silită a proprietarilor, o posibilitate reală

Pentru acumularea datoriilor chiriașilor către asociația de proprietari, conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, acțiunea de recuperare se va îndrepta împotriva proprietarului, nu a chiriașului, iar asociația poate cere inclusiv executarea silită a acestuia.

Conform datelor obținute de Avocatnet, deși chiriașul este cel care s-a folosit efectiv de apartament și a beneficiat de utilitățile diverșilor furnizori de servicii, Legea 196/2018 a prevăzut, în mod expres, că, în cazul închirierii, obligația de plată revine proprietarului: ”[î]n cazul închirierii (…) obligația de plată a cotelor de întreținere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosință a spațiilor respective contravaloarea acestora, în condițiile stabilite prin contractul de închiriere (…)”.

Cea mai tristă parte a ecuației este însă alta. Asociația de proprietari are dreptul de a acționa în instanță proprietarul pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației. Mai mult decât atât, conform legii, dacă în urma unei acțiuni în instanță rezultă o sentință favorabilă asociației, ea poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă. Astfel, după doar câțiva pași simpli, se ajunge la executarea silită.

Printre etapele premergătoare acelei proceduri, se numără notificarea în scris a proprietarului asupra datoriilor și așteptarea expirării unui termen de 90 de zile, prevăzut de lege, de la data afișării cheltuielilor la avizier. Abia după respectivul termen poate fi dat în judecată un proprietar. Pe de altă parte, proprietarul poate cere în instanță recuperarea sumelor datorate de la chiriaș, dar rata de succes a acelei inițiative ține de modul în care a fost redactat contractul de închiriere.