Previziuni economice: când vom scoate 5 lei din buzunar pentru un euro

de: Mădălina Bahrim
08 11. 2021

Anul 2021 a marcat o revenire economică spectaculoasă pentru cele mai multe economii europene. Chiar și statele cu venituri modeste, așa cum este România, au înregistrat cifre mai mult decât favorabile. Referitor la evoluțiile care ne așteaptă, analiștii își temperează entuziasmul, deși nu vin vești rele pe toate planurile. De exemplu, cursul valutar nu ne va aduce surprize foarte neplăcute în 2021.

Cea mai mare temere a oamenilor de rând, dar și a analiștilor, în această perioadă, constă în scenariul devalorizării monedei naționale. Ideea de a plăti 5 lei pentru un euro nu reprezintă doar traversarea unui prag psihologic, ci și degradarea bugetelor familiilor din întreaga țară.

Într-o Românie dependentă de import, devalorizarea monedei naționale înseamnă scumpiri în lanț. Mai mult decât atât, persoanele care au de achitat credite în euro sau chirii, sunt direct lovite și ele de acest fenomen economic.

Nimeni nu-și dorește ca euro să treacă de pragul de 5 lei și, din fericire, se pare că nu ne așteaptă, prea curând, acest eveniment.

Cât ne va costa un euro, lunile viitoare?

Potrivit celor mai recente estimări formulate de analiștii Erste Group, austriecii care dețin BCR, euro nu va ajunge să ne coste 5 lei în 2021. Așteptările sunt ca luna decembrie să ne aducă un curs valutar de maximum 4,98 lei/euro.

Totuși, spun specialiștii, am putea ajunge să plătim 5 lei pentru un euro în al doilea trimestru al anului viitor. Atunci, cursul ar putea ajunge la 5,03 lei/euro.

Mai mult decât atât, finalul anului 2022, ne-ar putea aduce un afișaj de 5,05 lei/euro la cursul valutar.

De asemenea, sunt vești destul de bune și în privința evoluției inflației pentru anul 2022.

„Inflația ar trebui să înceapă să se reducă anul viitor, dar pot fi așteptate scăderi mai substanțiale doar din T2 2022, datorită efectului de bază. În orice caz, rata medie a inflației în Europa Centrală și de Est urmează să scadă cu doar 0,5 puncte procentuale anul viitor, comparativ cu anul acesta, iar pentru multe țări se preconizează că va rămâne peste țintă pentru întregul an”, cred analiștii.

Totuși, economiștii consideră că, lunile viitoare, creșterile spectaculoase ale economiilor, pe care le-am văzut anul acesta, se vor tempera. De asemenea, vor persista probleme precum presiunile de pe lanțurile internaționale de aprovizionare.

”În multe țări, producția economică nu a atins încă nivelurile de dinainte de criză. Cu toate acestea, ratele inflației au crescut substanțial în acest an de la nivelurile scăzute de anul trecut. Acest lucru se datorează unor factori speciali, a efectului de bază și unei creșteri drastice a prețurilor la energie.

Blocajele din lanțurile de aprovizionare cauzate de redeschiderea economiei este un alt element care pune presiune pe prețuri. Deși ne așteptăm ca aceste efecte să fie de natură temporară, blocajele în aprovizionare aprovizionării pot alimenta riscul unor creșteri mai substanțiale a prețurilor”, spune Fritz Mostbock, Head of Research în cadrul Erste Group.