Premiul Nobel pentru fizică, acordat celor care ne fac planeta mai bună: vin cu soluții pentru încălzirea globală

de: Andrei Tilimpea
06 10. 2021

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat oamenilor de știință Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, a căror lucrare revoluționară din ultimii 60 de ani a prezis schimbările climatice și a decodat sisteme fizice complexe.

Manabe, în vârstă de 90 de ani, și Hasselmann, în vârstă de 89 de ani, au fost onorați în comun pentru „modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificând variabilitatea și prezicând în mod fiabil încălzirea globală”, potrivit comunicatului de presă al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Ambii bărbați au desfășurat o muncă de pionierat în anii 1960 și 1970, care a dat o alarmă timpurie asupra schimbărilor climatice provocate de om.

Fizicianul italian Parisi, în vârstă de 73 de ani, a revendicat cealaltă jumătate a premiului, pentru „descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scările atomice la cele planetare”.

Munca lui Manabe din anii 1960 a demonstrat modul în care nivelurile crescute de dioxid de carbon din atmosferă au determinat creșterea temperaturii Pământului. Procedând astfel, el „a pus bazele dezvoltării modelelor climatice actuale”, a declarat într-un comunicat Academia Regală Suedeză de Științe. Un deceniu mai târziu, Hasselmann „a creat un model care leagă vremea și clima”.

„Este un premiu de fizică. Și ceea ce spunem este că modelarea climatului are baze solide în teoria fizică”, a declarat Thors-Hans Hansson, președintele comitetului Nobel.

Lucrurile mici care influențează lucrurile mari

Ceea ce leagă munca celor trei câștigători a fost că descrie atributele celor mai mici și fundamentali constituenți ai lumii naturale pentru a explica fenomenele mari și complexe.

Descoperirile lui Parisi „fac posibilă înțelegerea și descrierea multor materiale și fenomene complexe aparent complet aleatorii. Acest lucru nu este valabil doar pentru fizică, ci și pentru alte domenii, cum ar fi matematica, biologia, neuroștiința și învățarea automată”, a adăugat academia.

Parisi, profesor la Universitatea Sapienza din Roma, a recunoscut actualitatea premiului în timp ce discuta cu reporterii după anunț. El a spus că este „urgent să luăm o poziție foarte puternică și să mergem într-un ritm foarte puternic”, adăugând că „este clar că pentru generațiile viitoare trebuie să acționăm acum, într-un mod foarte rapid”.

„Împreună noii laureați au pus bazele cunoașterii noastre despre clima Pământului și despre modul în care umanitatea îl influențează. Mai mult, au revoluționat teoria materialelor dezordonate și a proceselor aleatorii”, a adăugat David Pendlebury, analist.

„A fost primul om de știință care a făcut un calcul amănunțit, care a fost fiabil”, a spus Gunnar Ingelman, secretarul comitetului Nobel pentru fizică. „Astăzi, aproape fiecare model climatic se bazează pe cercetarea revoluționară făcută de Manabe”, a adăugat el.

Decizia comitetului de a recunoaște munca de pionierat în domeniul schimbărilor climatice vine cu câteva săptămâni înainte ca liderii lumii să se întâlnească la COP26, un summit crucial în Regatul Unit. Câștigătorii vor primi 10 milioane de coroane suedeze sau 1,1 milioane de dolari, jumătate mergând în comun la Manabe și Hasselmann și cealaltă jumătate la Parisi.

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat lui David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.