Povestea negustorului de pânză din secolul al XVII-lea care a descoperit vastul tărâm al microbilor minusculi

de: Ozana Mazilu
17 05. 2021

La sfârșitul secolului al XVII-lea, un om de știință olandez și negustor de pânză, pe nume Antonie van Leeuwenhoek, și-a câștigat renumele pentru construirea unora dintre cele mai bune microscoape disponibile într-un moment în care instrumentul tocmai începea să revoluționeze domeniul științific. A fost momentul în care vastul tărâm al microbilor și bacteriilor începea să fie descoperit.

Cu toate acestea, rareori și-a divulgat metodele de fabricare a lentilelor, ducând la secole de speculații cu privire la modul în care a realizat astfel de instrumente.

Acum, tomografia cu neutroni le-a permis oamenilor de știință de la TU Delft din Olanda să privească pentru prima dată în interiorul microscopului van Leeuwenhoek. O nouă lucrare publicată în revista Science Advances relevă faptul că van Leeuwenhoek a fost un meșter-maestru care a reușit să realizeze microscoapele sale extraordinare prin perfecționarea metodelor tipice de producere a lentilelor din epoca sa.

Nu este pe deplin clar cine a inventat primul microscop, dar pretendenții pentru revendicarea acestui titlu includ un producător olandez de ochelari de la sfârșitul secolului al XVI-lea, pe nume Zacharias Janssen, un producător de ochelari rival, pe nume Hans Lipperhey și un inginer și inventator olandez pe nume Cornelis Drebbel. Galileo a remarcat principiul de bază cândva după 1610 și și-a construit propriul microscop, după ce a văzut unul dintre instrumentele lui Drebbel expus la Roma în 1624. El l-a numit „occhiolino” sau „ochi mic”.

Cum a început van Leeuwenhoek să studieze vastul tărâm al microbilor

Interesul propriu al lui Van Leeuwenhoek pentru fabricarea lentilelor provine din dorința sa de a vedea mai clar calitatea firului pe care îl folosea în afacerea sa cu draperii și, când a aflat de abilitățile unui microscop, a început să facă propriile îmbunătățiri. Astfel, el a construit peste 500 de microscoape în timpul vieții sale, deși doar o mână au supraviețuit.

Van Leeuwenhoek și-a folosit microscopul pentru a studia protozoarele găsite în apa din iaz, țesuturile animalelor și plantelor, cristalele minerale și fosilele. El a descoperit astfel de creaturi microscopice, precum și celulele din sânge și a fost primul care a văzut celulele de spermă ale animalelor.

În 1683, spre exemplu, el studiat, cu ajutorul microscopului, placa bacteriană dintre dinți și a observat multe bacterii din gura a doi bărbați vârstnici care nu și-au curățat niciodată dinții în viața lor. Aceasta a fost prima observare a bacteriilor vii înregistrate vreodată. El chiar a experimentat folosind ovule și multe alte experimente interesante și în premieră la acea vreme.

Microscoapele sale nu erau altceva decât lupe portabile puternice, dar erau totuși considerate a fi cele mai bune din epoca sa. El a reușit să obțină o putere de mărire de până la 270 de ori mai mare decât dimensiunea reală a eșantionului, folosind un singur obiectiv, cu imagini mai clare și mai luminoase decât cele obținute de oricare dintre colegii săi.

Ce descoperiri a făcut omul de știință cu ajutorul microscoapelor create de el

El a sugerat, de asemenea, că a inventat propria sa metodă avansată de suflare a sticlei „cu ajutorul căreia ar putea fi produse lentile nesferice”. O remarcă ce a dus la speculații considerabile de-a lungul secolelor despre o „tehnică secretă”.

Unsprezece dintre microscoapele lui van Leeuwenhoek au supraviețuit, dar niciun muzeu nu le-au luat în considerare, deoarece erau „artefacte deteriorate”. Așadar, oamenii de știință TU Delft au propus utilizarea unei tehnici de imagistică neinvazivă, numită tomografie cu neutroni, similară ca concept cu tomografia cu raze X.

Acest lucru face posibilă imaginea întregii forme a obiectivului, deoarece neutronii oferă un contrast mai mare între plăcile metalice și sticla din interior. Obiectul este rotit la 180 de grade într-un fascicul de neutroni ca o cameră ce face mai multe fotografii, iar imaginile 2D rezultate pot fi apoi utilizate pentru a construi o imagine 3D a obiectului pe computer.

Autorii notează în lucrarea lor că datele au arătat, de asemenea, marea grijă și precizie pe care Le Lewenwenhoek le-a adus la fabricarea instrumentelor sale.

Această cercetare „a oferit dovezi concludente din punct de vedere vizual că van Leeuwenhoek nu s-a limitat la un singur tip de lentilă pentru realizarea descoperirilor sale de pionierat, ci a adoptat proceduri distincte de fabricare a lentilelor care circulau în acel moment și le-a integrat în microscoape”, au scris autorii lucrării.