Planul armatei SUA pentru un război orbital: baloane plutitoare în spațiu care interceptează inamicii

de: Ozana Mazilu
22 08. 2021

Armata SUA a dezvăluit recent planurile de a dezvolta, testa și implementa sisteme la înaltă altitudine care pot zbura peste alte țări, pentru a le supraveghea și de a bloca comunicațiile inamice. Asta ar ajuta într-un viitor război orbital.

Sistemul nu prea ajunge efectiv în spațiu. În schimb, sistemul High-Altitude Extended-Range Long Endurance Intelligence Observation (HELEIOS) ar fi o rețea de baloane sau vehicule cu planare solară care se pot deplasa la cel puțin 18.000 de metri de sol. Viitoarele instrumente de război electronic nu abordează cu adevărat subiectul spinos al armării militare din ce în ce mai mare a spațiului.

Război orbital cu baloane plutitoare în spațiu

Este posibil ca HELEIOS să nu fie un satelit spion, dar sigur funcționează ca unul. Cu baloanele la locul lor, armata va putea monitoriza, intercepta și bloca comunicațiile inamice. Știm, nu este la fel de „interesant” ca o luptă cu lasere în ceea ce privește potențialul război orbital. Dar capacitatea de a bloca semnalele ar putea fi cheia luptei, într-un viitor în care rețelele de comunicații orbitale sunt esențiale pentru succesul militar.

 „În esență, scopul nostru este să putem obține sarcina utilă suficient de ușoară pentru a zbura pe această platformă de mare altitudine și să ne apropiem suficient de mult pentru a ne plasa țintele. Probabil ca un atac electronic cu scop special sau cibernetic cu RF”, a explicat colonelul Daniel Holland, managerul capabilității armatei în războiul electronic, la o prezentare recentă la care a participat C4ISRNET.

Pe baza comentariilor Olandei, se pare că problemele tehnice și logistice – cum ar fi să aflăm cum să controlăm un balon plutitor liber – împiedică în prezent Armata să mai implementeze HELEIOS. Cu toate acetsea, probleme precum „este o idee bună să pui baloane de război cibernetic în cer?” sau „ce va crede orice altă țară despre asta?” nu par să fie pe lista preocupărilor, totuși.

Desigur, este un fapt tehnologic impresionant să adaugi o sarcină utilă sofisticată unui balon, apoi să-l folosești pentru a reduce comunicațiile digitale. Dar ceva știm sigur: spațiul a devenit, fără îndoială, militarizat.