Piața criptomonedelor se cutremură: ce se întâmplă cu Bitcoin, chiar acum

de: Mădălina Bahrim
17 11. 2021

Criptomonede au intrat, din nou, într-o perioadă sensibilă, marcată de scăderi semnificative în valoare.

Bitcoin, cea mai populară dintre monedele digitale ale lumii, a scăzut marţi cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 dolari. Este pentru prima data de la 1 noiembrie când moneda digitală scade sub acest prag.

Scăderea este cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care, cu doar o săptămână în urmă, Bitcoin părea că este de neoprit, fiind într-o puternică ascensiune. Îți amintesc faptul că, săptămâna trecută, moneda digitală atinsese pragul record de 69.000 dolari pe unitate.

Bitcoin e în picaj liber, dar nu e singur

Pe lângă devalorizarea celei mai populare monede digitale din lume, o altă criptomonedă suferă o scădere de preț. Este vorba despre Ethereum, care a scăzut marţi cu 4,5%, la 4.355,40 dolari.

De ce are loc această devalorizare? Ei bine, piața abundă de explicații. Cert este că monedele digitale sunt active volatile, ce reacționează inclusiv la simple zvonuri, știri sau anunțuri ale unor persoane titrate.

Să nu uităm că, o simplă postare pe Twitter a celebrului miliardar Elon Musk, ajungea să se reflecte direct în evoluția prețurilor monedelor digitale.

„Reglementarea activităţilor de minare de criptomonede are un impact semnificativ asupra optimizării structurii industriale, economisirii de energie şi reducerii emisiilor”, spune Meng Wei, un purtător de cuvânt al NDRC, citat de CNBC.

De asemenea, o explicație ar putea apărea de la directorul financiar al Twitter, Ned Segal. El susține că investiţiile de cash în crypto-active, precum Bitcoinul, „nu au sens” în momentul de faţă.

Nu în ultimul rând, principalul indice al dolarului american, care monitorizează valoarea monedei SUA prin raport cu alte monede fiduciare majore, a ajuns la maximul ultimelor 16 luni, stimulând prognozele potrivit cărora Rezerva Federală (banca centrală americană) va majora ratele dobânzilor, într-un efort de a controla ritmul inflaţiei.

Aceste elemente ajung să influențeze în mod direct criptomonedele și se reflectă într-o devalorizare a acestor tipuri de active.