Pericolul din umbră: Cum să nu rămâi falit, dacă vrei să investești în criptomonede

de: Mădălina Bahrim
24 08. 2021

Criptomonedele au devenit o modalitate foarte populară de investiții. La fel cum oamenii de afaceri cumpără acțiuni la bursă, cetățenii de rând au început și ei să bage bani în criptoactive. Din nefericire pentru ei, hackerii pândesc din umbră aceste tranzacții.

Potrivit unui raport al companiei ruse reponsabile în zona de securitate cibernetică, IT Kaspersky, există, la nivel global, cel puțin 1.500 de site-uri ilegale concepute pentru a prinde în capcana persoanele dornice să investească în monedele digitale.

Iluzia îmbogățirii rapide poate ruina oamenii

Iluzia îmbogățirii rapide îi determină pe oameni oameni să nu mai fie atât de vigilenți, devenind ușor victime în fața atacatorilor cibernetici.

Faptul că, în urmă cu doar câțiva ani, o monedă ce valora câteva sute de dolari, se ridică astăzi la valori colosale, de zeci de mii de dolari, iar cei care au avut inspirația să cumpere s-au îmbogățit nefăcând nimic, îi determină pe mulți oameni să riște.

„De la începutul anului, Kaspersky a detectat la nivel global mai mult de 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potenţialii investitori în criptomonede sau utilizatorii interesaţi de miningul criptomonedelor. În această perioadă, compania a zădărnicit, de asemenea, mai mult de 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa astfel de site-uri”, ne explică specialiștii în securitate cibernetică.

Experții atrag atenția asupra acestor pericole. Mai mult decât atât, unii economiști nu recomandă nimi măcar investițiile în criptomonede pe site-urile avizate, motivând că de fapt acestea ar fi niște active speculante fără de valoare.

Cu atât mai puțin sunt indicate investițiile pe aceste site-uri fantomă, care au ca scop doar golirea conturilor utilizatorilor ce visează la dobândirea bogățirii peste noapte.

„Cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici au inclus: crearea de site-uri web destinate schimbului de criptomonede false: în acest caz, utilizatorul primea un cupon pentru reîncărcarea unui cont de schimb de cripto. Dar, pentru a-l utiliza, trebuia să efectueze o plată de verificare, de obicei nu mai mult de 0,005 bitcoin (aproximativ 200 de dolari), plată care devenea profitul infractorilor cibernetici”, au mai transmis cei de la Kaspersky.

„În ultimul timp, multă lume a devenit interesată de criptomonede, iar atacatorii nu scapă ocazia de a folosi acest lucru în avantajul lor. În acelaşi timp, atât cei care doresc să investească sau să mineze criptomonedele, cât şi cei care pur şi simplu sunt deţinătorii unor astfel de fonduri, se pot regăsi pe radarul fraudatorilor. De exemplu, una dintre schemele pe care le-am descoperit a fost următoarea: utilizatorii au primit un mesaj despre vânzarea unui vaccin exclusiv împotriva coronavirusului mai devreme decât programele oficiale de vaccinare şi numai pentru cei care deţin bitcoin.

Acest tip de fraudă a fost predominant întâlnită tocmai în momentul când vaccinurile au devenit disponibile. Utilizatorii mergeau pe site-ul indicat de infractor unde li se cerea să scrie o cerere pentru precomanda vaccinului. Ţintele trebuiau apoi să efectueze o plată în avans în bitcoin, banii mergând în contul criminalilor cibernetici, fără ca victimele să primească ceva în schimb”, a declarat Alexey Marchenko, head of the Content Filtering Methods Development department de la Kaspersky.