Pensiile speciale nu pleacă nicăieri, niciodată, este imposibil: clarificările lui Cioloș care te vor întrista

de: Alexandru Puiu
15 02. 2021

Pensiile speciale continuă să fie un subiect foarte aprins în politica românească, din păcate, conform spuselor lui Dacian Cioloș, orice tentativă de eliminarea a lor poate fi desființată de către CCR.

Oficialii UDMR au readus în discuție, în urmă cu câteva zile, eliminarea pensiilor speciale de pe teritoriul României. Pornind de la acel set de circumstanțe, copreședintele USR PLUS a făcut câteva precizări importante și a venit cu mai multe explicații legate de motivele pentru care acestea nu pot fi eliminate în masă. În opinia lui Dacian Cioloș, majoritatea tentativelor vor ajunge la CCR și vor fi respinse pentru neconstituționalitate.

„Eu am înţeles argumentul din punctul lui de vedere, că trebuie să scăpăm de toate pensiile speciale, dar trebuie făcute etapă cu etapă, atunci când se poate. Noi nu mai putem acum aştepta. Dacă punem acum un proiect de lege prin care eliminăm toate pensiile speciale, ne trezim că o bucăţică dintre cei care acum au astfel de pensii atacă la CCR tot proiectul şi pică tot proiectul, pentru că ei pot să găsească un argument pe care noi nu l-am analizat suficient. Asta numesc eu populism, când spui că o faci doar de dragul de a o face şi de ochii lumii, dar de fapt tu ştii că acolo pot să apară chichiţe, care fac că decizia respectivă pică. Asta, pe parlamentari şi pe primari, nu există niciun argument juridic sau nimic atacabil”, a spus Cioloş, la Prima TV, cu referire la afirmațiile lui Kelemen Hunor, vicepremierul României.

Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, Cioloș este optimist că vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor și primarilor, până la Paști. Proiectul are parte de susținere din partea USR PLUS și PNL.

„Începem cu pensiile parlamentarilor şi primarilor, care sunt cel mai uşor de eliminat. În Parlament suntem în curs de a construi majoritatea necesară. Punem aceste proiecte pe ordinea de zi şi cred că într-o perioada scurtă – săptămâni – cred că pot să ajungă aceste proiecte pe ordinea de zi. Şi pensiile speciale vor dispărea pentru parlamentari şi primari, apoi urmează să vedem celelalte, unde trebuie să ne uităm mai atent, ca să nu fim în situaţia de a face doar populisme, cum au mai făcut alţii înaintea noastră, când s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la Curtea Constituţională cu tot felul de contestaţii”, a spus liderul USR PLUS.

Nu este exclusă inițiativa de a elimina toate pensiile speciale, dar putea dura mai multe luni. „Să le punem pe toate la pachet ar însemna să mai aşteptăm câteva luni de zile, o jumătate de an, până când trecem în analiză toate pensiile, pe diferitele categorii, pentru că pensiile care merg dincolo de contributivitate – noi le spunem speciale – unele dintre ele au fost pensii de serviciu înainte, unele sunt mai argumentate decât altele. Dar toate astea au nevoie de o analiză ca să ne asigurăm că juridic ceea ce decidem e şi fezabil şi nu poate fi atacat. Dar pentru pensiile pentru parlamentari şi primari – aici nu ar trebui să existe nicio ezitare, pentru că nu se justifica în niciun fel”, a menţionat Cioloş.

Din discursul liderului USR PLUS, nu putea lipsi un atac la adresa PSD-ului, a cărui membri i-a acuzat de ipocrizie. „Vom pune pe ordinea de zi acest proiect şi acolo se vor tranşa lucrurile şi vom vedea cine cu adevărat este pentru eliminarea pensiilor speciale. Văd că apar eroi acum, inclusiv PSD. Vedeţi vreo ipocrizie mai mare în ţara asta, în ultimii ani, decât PSD, care a introdus pensiile speciale, care s-a bătut pentru ele, acum să vină şi să spună că…? Foarte bine. O să le punem pe ordinea de zi. (…) Dacă PSD va fi de acord să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale e foarte bine”, a spus el.

Dacian Cioloș se bucură la această oră de pensie de europarlamentar, dar a insistat pe faptul că aceasta este pe bază de contributivitate și nu poate fi considerată ”specială”. „E pe bază de contributivitate acolo. Acolo nu e o pensie, e o contribuţie la ceea ce voi avea eu ca pensie şi e în funcţie de lungimea mandatului şi de contribuţie. Deci nu e o pensie fixă”, a explicat Dacian Cioloş.