Paradoxul din zilele noastre: în ciuda restricțiilor de călătorie, trăim ceva ce nu s-a mai întâmplat în istorie

de: Mădălina Bahrim
02 12. 2021

Un nou raport al instituțiilor internaționale ne arată faptul că nici măcar o criză globală de proporțiile actualei pandemii de coronavirus nu poate opri migrația oamenilor din toate colțurile lumii.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), numărul migranţilor internaţionali a crescut în primul al al pandemiei. Totuși, trebuie notat faptul că nu vorbim despre o creștere substanțială.

Viață grea pentru milioane de oameni

În pofida impactului pandemiei pe care o traversăm de aproape doi ani, în 2020, numărul migranților internaţionali a ajuns la 3,6% din populaţia mondială. Vorbim despre un număr de 281 de milioane de persoane.

Numărul este uriaș, dacă ținem cont de cât de dificil era să te deplasezi la nivel internațional în 2020. Să nu uităm că oamenilor li s-au impus 108 000 de restricţii de călătorie. De asemenea, important de menționat este că numărul de pasageri aerieni a scăzut cu 60%.

”Acest lucru a avut în mod clar un impact asupra migraţiei şi cu siguranţă un impact negativ asupra mobilităţii”, susține Marie McAuliffe, autoarea raportului Organizației Internaționale pentru Migraţie (OIM).

Prin comparație, în anul de dinaintea izbucnirii crizei sanitare, Organizația numărase 272 de milioane de migranţi, respectiv 3,5% din populaţia mondială.

Mergând și mai departe în timp, în anul 1970, vedem că atunci erau doar 84 de milioane de migranţi la nivel internațional.

Dacă pandemia nu ar fi adus atât de multe schimbări în plan global, experții Organizației estimează că numărul total al migranților anul trecut ar fi fost, de fapt, cu două milioane de persoane mai mare.

Experții subliniază faptul că această migrație reprezintă un eveniment unic în istoria întregii omeniri.

De ce? Pentru că, în mod paradoxal, majoritatea populației globului a fost blocată în case din cauza restricțiilor impuse de guvernele lumii, în încercarea lor disperată de a găsi un răspuns eficient în fața provocărilor aduse de noul coronavirus. Pe de altă parte, însă, vedem cum milioane de oameni au migrat la nivel internațional, ca și cum am trăi vremuri obșnuite și nu am traversa poate cea mai dificilă criză a ultimului deceniu.

”Asistăm la un fenomen paradoxal care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria omenirii”, a declarat directorul general al organizaţiei, Antonio Vitorino, citat într-un comunicat.

”În timp ce literalmente miliarde de oameni au fost ţinuţi închişi în casele lor de COVID-19, alte zeci de milioane de oameni au fost strămutaţi în propriile lor ţări”, a spus el