Orașul care costă peste 500 miliarde dolari, e construit de la zero și n-arată ca niciun altul

de: Răzvan Băltărețu
11 01. 2021

Când te gândești la un oraș, ai în minte străzi, locuințe, mașini și, în general, prea puțină verdeață. Dar asta pentru că orașele moderne există de sute de ani ca așezări și s-au dezvoltat ca atare. Dacă ar fi construit de la zero, acum, cum ar arăta?

Orașul „The Line”, cel puțin așa e cunoscut acum, ar trebui să fie radical diferit de oricare altul, dar și să fie construit pentru viitor. E un proiect ambițios, poate cel mai ambițios al acestor vremuri, pe care Arabia Saudită tocmai l-a anunțat. În următorii 10 ani, va aloca circa 500 de miliarde de dolari pentru a-l transforma în realitate. Și așteaptă și investitori ca să-l realizeze.

The Line ar putea fi, foarte bine, cel mai răsunător succes al unui stat, dar la fel de bine poate fi un eșec de proporții, cum sunt insulele artificiale din Dubai.

Deocamdată, e un vis al statului care exportă cele mai mari cantități de petrol în lume. Și visul e ca orașul să n-aibă mașini, să n-aibă străzi, fiecare zonă de locuit să fie înconjurată de verdeață, iar tot orașul să aibă 170 de kilometri pe-o fâșie verde ca o grădină alungită. Transporturile s-ar desfășura în subteran. Iar fiecare comunitate ar asigura tot necesarul pentru locuitori. Totul ar fi doar la cinci minute distanță, pe jos.

Totodată, orașul ar avea un impact minimal asupra zonei. Deocamdată, The Line e un proiect și un video pe YouTube.

Proiectul ar urma să creeze 380.000 de locuri de muncă. Contribuția acestuia la PIB este estimată la peste 43 miliarde de dolari până în 2030. Reuters notează că proiectul a fost dezvoltat în ultimii trei ani, iar infrastructura pentru acesta ar costa între 100 și 200 miliarde de dolari.

Totuși, la final, dacă va fi realizat, orașul ar dispune de servicii esențiale, cum ar fi școli și centre medicale, spații verzi și transport în comun de mare viteză, dar cu niciun traseu mai mare de 20 de minute. Construcția ar începe în primele trei luni din 2021.