Omul care îți explică de ce e stupid să crezi că trăim într-o simulare, cum susține Elon Musk
Una dintre cele mai neobișnuite speculații din domeniul științei și tehnologiei este că universul în sine nu este real. Că trăim într-o simulare.
Teoria simulării sau noțiunea că întreaga noastră realitate percepută este o creație virtuală a unei societăți extraterestre sofisticate – sau viitoare umane – are mult sprijin printre nume mari precum CEO-ul SpaceX Elon Musk, filosoful Oxford Nick Bostrom și, mai recent, o grămadă de copii pe TikTok.
Trăim sau nu într-o simulare? Asta e întrebarea
Dar ideea este aproape sigur un nonsens, a declarat pentru Mind Matters News matematicianul Jonathan Bartlett, directorul unei cercetări non-profit STEM, numită The Blythe Institute. El susține că teoria simulării se bazează pe o logică defectă – ceea ce înseamnă că este mai probabil să trăim în realitate.
Pentru a-și susține punctul, Bartlett ia în considerare tehnologia necesară pentru a simula realitatea fizică într-un mediu virtual.
„Pot să fac un model de atomi care se mișcă, dar de fapt necesită computere întregi, care sunt toate făcute din miliarde de atomi, pentru a face acea simulare”, a declarat Bartlett pentru Mind Matter News. „Și astfel, de fapt, te confrunți cu o problemă de spațiu pe care nu o poți simula la fel de mult pe cât există realitatea. Și astfel, chiar dacă ai putea face o simulare perfectă a realității, ar trebui să fie o realitate mai mică decât lucrul cu care o simulezi”.
Aceasta devine o problemă pentru argumentul teoriei simulării, și anume că, dacă orice civilizație avansată învață să simuleze realitatea, ar fi mai probabil decât să nu trăim într-o simulare, deoarece entitățile simulate ar învăța în cele din urmă să facă același lucru și să creeze un șir de simulări continuu.
„Există un fel de logică defectuoasă care se referă la motivul pentru care mulți oameni cred că trăim într-o simulare”, a declarat Bartlett pentru Mind Matter News.
Un fizician îl contrazice pe Elon Musk: oamenii nu trăiesc într-un simulator
Elon Musk nu e foarte activ pe Twitter, dar și când e, face în așa fel încât să trezească controverse.
Nu este prima oară când tatăl Tesla își expune teoria potrivit căreia oamenii trăiesc într-un simulator. Totuși, nu toți oamenii de știință par să fie de acord cu el. Într-un interviu acordat celor de la Popular Science, fizicianul Brian Greene explică de ce crede că Elon Musk nu are dreptate, deși nu neagă în totalitate posibilitatea.