Oamenii, forțați să cumpere mașini electrice? Care e planul autorităților

de: Mădălina Bahrim
22 10. 2021

Autoritățile din Marea Britanie au venit cu o idee cel puțin inedită de a stimula achiziția de mașini electrice, nepoluante. Se pare că se pregătesc reglementări legislative care să impună producătorilor o anumită cotă de vânzare a mașinilor electrice. Prin urmare, consumatorii vor fi și ei „forțați” să facă astfel de achiziții.

Producătorii auto din Marea Britanie s-ar putea trezi, în perioada următoare, cu o nouă lege care să le impună o cotă obligatorie de vânzare a vehiculelor electrice. Măsura face parte din planul „net zero” care prevede ca, din anul 2024, toți producătorii auto care își comercializează mașinile în Marea Britanie să atingă anual o anumită cotă de vehicule cu emisii zero din totalul vânzărilor. Mai mult decât atât, anual, cota impusă de autorități asupra producătorilor ar urma să fie majorată constant.

Autoritățile guvernamentale își propun ca, astfel, să reușească să înnoiască parcul auto cu mașini nepoluante.

„Planul va oferi claritate industriei auto din Marea Britanie și celorlalte componente ale ecosistemului vehiculelor electrice. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul la detaliile modului în care poate fi pus în aplicare”, a declarat Paul Willcox, directorul general al Vauxhall.

Ce îi așteaptă pe cumpărători

Din moment ce producătorilor li se va impune o anumită cotă de vânzare, e firesc că, într-o bună măsură, și consumatorilor li se va forța mâna să facă o astfel de achiziție.

Desigur, nu vorbim despre o impunere forțată, doar că, pe lângă strategiile de marketing la care ar putea apela producătorii, e posibil să scumpească celelalte vehicule, să le facă mai inaccesibile și să îi determine astfel pe cumpărători să opteze către un vehicul electric, deși cunoaștem cu toții faptul că acestea sunt în prezent, în general, la prețuri destul de piperate pentru buzunarele oamenilor de rând.

Mike Hawes, CEO al Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), asociația producătorilor și comercianților de autovehicule din Marea Britanie, consideră că „un cadru de reglementare bine conceput și flexibil ar putea ajuta la menținerea sau chiar la creșterea acestui ritm pentru a ne asigura că îndeplinim ambițiile noastre comune de decarbonizare”.