Oamenii cu viziuni extremiste sunt mai puțin capabili să îndeplinească sarcini mintale complexe

de: Ozana Mazilu
23 02. 2021

Creierul nostru conține indicii pentru ideologiile pe care alegem să le trăim, potrivit cercetărilor. Studiile au arătat că persoanele care susțin atitudini extremiste tind să aibă performanțe slabe în sarcinile mintale complexe.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au încercat să evalueze dacă dispoziția cognitivă – diferențele în modul în care informațiile sunt percepute și prelucrate – sculptează concepții ideologice despre lume, cum ar fi credințe politice, naționaliste și dogmatice, dincolo de impactul factorilor demografici tradiționali, cum ar fi vârsta, rasa și sexul.

Studiul, bazat pe cercetări anterioare, a inclus peste 330 de participanți din SUA cu vârste cuprinse între 22 și 63 de ani, care au fost expuși la o serie de teste. Și anume 37 de sarcini neuropsihologice și 22 de sondaje de personalitate, pe parcursul a două săptămâni.

Ce rezultate a avut studiul

Sarcinile au fost concepute pentru a fi neutre, nu emoționale sau politice. Au implicat, de exemplu, memorarea formelor vizuale. Cercetătorii au folosit apoi modelarea computațională pentru a extrage informații din acele date despre percepția și învățarea participantului și despre capacitatea lui de a se angaja în procesări mintale complexe și strategice.

În general, cercetătorii au descoperit că atitudinile ideologice reflectă luarea deciziilor cognitive, potrivit studiului publicat în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B.

O constatare cheie a fost că persoanele cu atitudini extremiste tindeau să se gândească la lume în termeni albi și negri și se luptau cu sarcini complexe care necesitau pași mintali complicați, a spus autorul principal, Dr. Leor Zmigrod de la departamentul de psihologie din Cambridge.

„Persoanele sau creierele care se luptă să proceseze și să planifice secvențe de acțiune complexe pot fi mai atrase de ideologii extreme sau ideologii autoritare care simplifică lumea”, a spus ea.

Oamenii cu puncte de vedere extremiste sunt incapabili de a efectua sarcini mintale complexe

Ea a adăugat că o altă caracteristică a persoanelor cu tendințe spre extremism pare să fie că nu sunt buni în reglarea emoțiilor, ceea ce înseamnă că sunt impulsivi și au tendința de a căuta experiențe emoționale evocatoare.

„Și astfel acest fel ne ajută să înțelegem ce fel de individ ar putea fi dispus să intre și să comită violență împotriva altor nevinovați”, explică doctorul.

Participanții care sunt predispuși la dogmatism – blocați în căile lor și relativ rezistenți la dovezi credibile – au, de fapt, o problemă cu procesarea dovezilor chiar și la un nivel perceptiv, au descoperit autorii.

„De exemplu, când li se cere să stabilească dacă punctele, ca parte a unei sarcini neuropsihologice, se deplasează spre stânga sau spre dreapta, le-a luat mai mult timp pentru a procesa aceste informații și a lua o decizie”, a spus Zmigrod.

În unele sarcini cognitive, participanții au fost rugați să răspundă cât mai repede și cât mai exact posibil. Oamenii care s-au aplecat spre conservatorii politici au avut tendința de a alege strategia lentă și constantă, în timp ce liberalii politici au adoptat o abordare puțin mai rapidă și mai puțin precisă.

„Este fascinant, deoarece conservatorismul este aproape un sinonim pentru precauție”, a spus ea. „Vedem că, la nivel neuropsihologic de bază, indivizii care sunt conservatori din punct de vedere politic tratează pur și simplu cu prudență fiecare stimul pe care îl întâmpină”.

„Semnătura psihologică” pentru extremism a fost un amestec de psihologii conservatoare și dogmatice, au concluzionat cercetătorii.

Studiul, care a analizat 16 orientări ideologice diferite, ar putea avea implicații profunde pentru identificarea și susținerea persoanelor cele mai vulnerabile la radicalizare din spectrul politic și religios.