O substanță din apa de la robinet poate cauza Parkinson. Cum ne afectează chiar și după ani de zile de la expunere
Medicii au dificultăți în urmărirea cauzei principale a cazurilor de boală Parkinson, deoarece starea neurologică degenerativă poate fi declanșată de expunerea la substanțe chimice cu ani înainte de apariția primelor simptome.
Dar numărul cazurilor a crescut drastic în SUA pe parcursul ultimului deceniu, potrivit declarației neurologului Centrului Medical al Universității din Rochester, pentru The Guardian. O chimicală numită TCE, utilizată în mod obișnuit în produsele de curățare pentru uz casnic și industrial ar putea fi de vină.
Oamenii de știință au făcut legătura prima data între chimicala TCE și boala Parkinson în 2012, dar compusul este adesea trecut cu vederea în studiile asupra bolii, deoarece decenii întregi pot trece între expunere și apariția simptomelor în unele cazuri, potrivit The Guardian.
Boala Parkinson este cauzată de o substanță din apa de la robinet
Între timp, alte cauze – inclusiv hormoni intestinali – au fost legate de boală, dar un număr tot mai mare de dovezi continuă să indice expunerea chimică. TCE este interzisă în Europa, dar nu există restricții federale cu privire la aceasta în SUA – doar Minnesota și New York au interzis substanța chimică.
Ca rezultat, substanța chimică TCE este șocant de frecventă în apa pe care o beau și cu care se spală americanii. A fost găsită în aproximativ 30% din apele subterane din țară, deși experții au declarat pentru The Guardian că numărul real este probabil mai mare. Indiferent de punctul procentual specific, această contaminare la scară largă ar putea explica numărul în creștere rapidă a cazurilor de boală Parkinson, a spus Dorsey, care s-ar putea dubla în doar 25 de ani.
„Numeroase studii au legat apa de la robinet de boala Parkinson și nu este doar TCE în aceste cazuri, ci pot fi și pesticide”, a declarat Dorsey pentru The Guardian.
Se pare că un hormon din intestine numit grelină joacă un rol imens în conturarea dezvoltării creierului nostru. Și medicii cred că ar putea fi cheia noilor tratamente pentru boala Parkinson.
O formă specifică de grelină, același hormon intestinal care te face să simți senzația de foame, poate bloca, de asemenea, formarea de noi celule nervoase, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Cell Reports Medicine.