Cel mai important anunț pentru românii care vor să-și ia casă în 2021. Care sunt condițiile pentru a obține banii necesari
Ediția de anul acesta a programului guvernamental „Noua Casă”, redenumit astfel după „Prima Casă” a debutat pe 27 martie. Astfel, românii care își doresc să acceseze un credit ipotecar cu garanții de la stat pot începe să depună documentația necesară.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunţat că românii pot depune dosarele pentru a intra în program. Ediția din acest an beneficiază de un fond în valoare de 1,5 miliarde lei, sub cel din 2020, când plafonul a fost 2 miliarde de lei. Totuși, prin Ordinul nr.441 din 24.03.2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.
Potrivit estimărilor, ar putea beneficia de credite anul acesta în jur de 6.000 de persoane, mai puține cu aproximativ 2.000, decât în 2020.
14 bănci participă la ediția din acest an
FNGCIMM a anunțat, de asemenea, că 14 instituții bancare vor fi partenerii Guvernului în finanțarea românilor care își doresc să își cumpere o locuință nouă în 2021.
Vorbim despre: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank.
„În paralel cu procesul legislativ, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a finalizat procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garanțiilor care pot fi emise de către băncile participante, în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent. Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, urmând ca aplicația informatică să fie deschisă.”
FNGCIMM
Ce locuințe pot fi achiziționate prin Noua Casă 2021?
Conform legislației, românii își pot achiziționa locuințe noi, vechi sau consolidate, în valoare maximă de 140.000 de euro prin programul Noua Casă. Cuantumul avansului care trebuie plătit de beneficiar, dar și al fondului de garantare diferă în funcție de tipul locuinței.
Spre exemplu, pentru o locuință veche, nouă sau consolidată, de până la 70.000 euro, garanția ajunge până la 50%, iar avansul este de doar 5%.
Pentru o locuință nouă cu preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de dată solicitării creditului garantat, avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
Condiții pentru beneficiari
Persoanele fizice care doresc să ia parte la program trebuie:
- Să declare pe proprie răspundere, în momentul solicitării creditului garantat, că nu deține proprietate mai mare de 50 mp, exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, indiferent de modul sau momentul în care a fost dobândită;
- Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință printr-un credit acordat și garantat de condițiile Programului;
- Să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.