Niciodată nu a fost mai scump să te încălzești în România: cât plătesc românii să nu moară de frig în casă

de: Alexandru Puiu
16 12. 2021

A venit frigul în România și, odată cu el, au explodat facturile la utilități. Cea mai ”periculoasă” rămâne factura la căldură, mai ales în cazul celor care se încălzesc de la rețeaua de termoficare a orașului. Nici celor cu centrale de apartamente nu le merge mai bine, dar măcar au un control mai precis asupra consumului.

În ultimele săptămâni, s-a discutat foarte mult de facturile la încălzire, de efortul autorităților locale de a le compensa parțial, dar și de faptul că infrastructura învechită se reflectă în costuri suplimentar pentru foarte mulți români. Ca să înțelegi cât de gravă este situația în țară pe marginea acestui subiect, vom atrage atenția asupra câtorva exemple.

Cât plătesc românii pe căldură, facturile sunt fabuloase

Oradea are cel mai modern sistem centralizat de distribuție termică din țară. Tot aici, locuitorii vor plăti aproximativ 700 de lei din buzunar pentru încălzire, în cazul unui apartament cu două camere. Informația vine chiar de la primar, iar comparativ cu anul trecut, discutăm de o creștere de minim 40% a costurilor. Explicația este simplă, pleacă de la creștere prețului la gaze naturale și se încheie cu imposibilitatea autorităților locale de a compensa mai mult din factură. Doar 25% din factură este subvenționată.

În Arad, Timișoara sau Constanța, situația este și mai grea pentru cetățeni. Acești plătesc cu până la 13% mai mult decât orădenii pentru încălzire. Nu de puține ori, ajung să plătească până la 500 de lei pentru a încălzi o garsonieră. La trei camere, costurile cu încălzirea pot depăși cu ușurință 1000 de lei, cu tot cu subvențiile de la stat, conform Hotnews.

În final, încălzirea centralizată pare o afacere, atât pentru cetățeni, cât și pentru municipalitate. Ca referință, după cum a afirmat primarul municipiului Oradea, locuitorii din Cluj-Napoca plătesc în mod real doar 38% din costul gigacaloriei (278 de lei din totalul de 739 lei), cei din Brașov 35% (264 de lei din totalul de 763 lei), iar cei din București doar 29% din total (280 de lei din costul real de 986 lei). Sucevenii plătesc efectiv 240 de lei, reprezentând aproximativ jumătate din costul gigacaloriei, în timp ce locuitorii municipiului Ploiești vor achita 222 lei/gigacalorie din totalul de 520 lei, din bugetul local fiind achitată o subvenție de 57% din costurile reale. În Bacău, subvenția de la bugetul local este de aproximativ 60%, iar costul gigacaloriei pentru cetățean fiind de 190 de lei din totalul de 480.