”Mutațiile coronavirusului echivalează cu o nouă pandemie”: avertismentul experților de care ne temeam

de: Alexandru Puiu
25 01. 2021

În timp ce numărul cazurilor de coronavirus a scăzut în România, de la o zi la alta, situația în restul Europei devine din ce în ce mai dificilă. La baza problemelor se află noile tulpini de coronavirus, mutațiile mult mai contagioase.

Deși nu generează forme mai grave ale bolii și nici nu sunt imune la vaccin. noile tulpini de coronavirus au creat îngrijorare în rândul comunității științifice. Cele mai multe detalii despre situația creată la ora actuală au fost verbalizate recent de către cercetătorul francez François Delfraissy, este consilierul științific principal al guvernului francez. În opinia sa, cel puțin în Franța, un nou lockdown este foarte probabil.

„Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez. „Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul noul lockdown, care ar fi al treilea în Franţa de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanţa şcolară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

În același set de circumstanțe, oficialul a insistat pe faptul că, din punctul său de vedere, noile mutații de coronavirus detectate în Marea Britanie, Africa de Sud sau Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii. Acest virus ”diabolic” a reușit să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament, a spus francezul.

Conform evaluării realizate de cercetător, deşi în prezent procentul noilor cazuri de Covid-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 – 1,5%, s-ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este „de neoprit”. Din acest motiv, este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară a explicat François Delfraissy. El a dat exemplul oraşului brazilian Manaus şi al celui sud-african Cape Town, a căror populaţie ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutaţii au relansat contagierea.

Ca referință, la ora actuală, francezii nu au voie să circule după ora 18:00, în timp ce media de cazuri zilnice a progresat de la 18.000 la aproximativ 20.000 de cazuri.