Misterul vechi de 2000 de ani, aproape rezolvat: cum funcționa cel mai vechi calculator din lume
Între 1900 și 1901, scufundătorii au găsit pe o epavă, lângă insula Antikythera, un mecanism ce părea că provine de pe altă planetă. Pur și simplu, nu au crezut că mâna omului a putut să creeze un instrument atât de impresionant, ce părea să aparțină unei civilizații din afara Terrei, cu mult mai avansată decât noi.
Obiectul care a intrigat în ultima sută de ani oamenii de știință din întreaga lume a fost denumit Mecanismul de la Antikythera și este considerat un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.
Experții susțin că obiectul are o vechime de peste 2.000 de ani, conform SciNews.
Dispozitivul redă foarte multe noțiuni cosmice despre Universul nostru iar, la vechimea estimată de specialiști, nu putem să nu ne întrebăm cum a fost posibil să fie creat, dacă luăm în considerare faptul că el redă mișcările planetelor și ale Soarelui, fazele calendarului lunar, poziția constelațiilor din zodiac și programul unor evenimente atletice precum Jocurile Olimpice.
Acesta a fost și aspectul care i-a măcinat pe cercetători de-a lungul veacurilor. Cum reușește acest aparat antic să redea astfel de informații? Ce tehnologie are la baza?
O echipă de cercetători de la University College London (UCL) a anunţat, în revista Scientific Reports, că i-ar fi descifrat într-o oarecare măsură misterul secular. „E din altă lume, ne dă peste cap tot ce știm sau știam despre tehnologia greacă antică. E unică și nu s-a găsit altceva care să-i semene timp de secole sau chiar milenii”, a declarat Wojcik, coautor al studiului.
Cercetătorii de la UCL au descris în revista Scientific Reports modul în care, pe baza activităţii lui Wright, fost curator de inginerie mecanică la Muzeul Ştiinţei din Londra, şi a altor specialişti şi cu ajutorul inscripţiilor de pe mecanism şi a unei metode matematice descrisă de filosoful antic grec Parmenide, au reuşit să elaboreze noi aranjamente de piese care ar mişcă planetele şi celelalte componente în modul corect.
Pentru a descifra enigma antică, s-a început prin folosirea computerelor de ultimă generație
Concret, cercetători au recreat dispozitivul pe calculator.
Pentru a crea modelul, cercetătorii s-au bazat pe toate cercetările anterioare privind dispozitivul, inclusiv pe cel al lui Michael Wright, fost curator la Muzeul Științei din Londra, care a construit anterior o replică de lucru. Folosind inscripții găsite pe mecanism și un model matematic al modului în care s-au mișcat planetele, care a fost conceput pentru prima dată de filosoful grec Parmenides, au reușit să creeze un model similar.
Modelul lor recreează fiecare treaptă și cadran rotativ pentru a arăta cum se deplasează planetele, soarele și luna de-a lungul Zodiacului (vechea hartă a stelelor) pe fața din față și fazele lunii și eclipsele din spate.
Acum, după ce modelul digital a fost realizat, cercetătorii doresc să facă versiuni fizice, folosind mai întâi tehnici moderne, astfel încât să poată verifica dacă dispozitivul funcționează și apoi folosind tehnicile care ar fi putut fi folosite de grecii antici.
„Nu există niciun dubiu și trebuie să acceptăm că grecii antici erau capabili de multe lucruri pe care nu am ajuns să le înțelegem. Mecanismul ne furnizează o idee despre asta”, a mai spus Wojcik.
Cercetătorii cred că acest studiu îi aduce mai aproape de înţelegerea modului în care dispozitivul Antikythera afişa cerul, dar nu este clar dacă designul este corect sau dacă dispozitivul ar fi putut fi construit cu tehnici de fabricaţie antice, notează The Guardian.