Ministrul Agriculturii trage semnalul de alarmă. Această resursă va fi o mare problemă

de: Mădălina Bahrim
26 08. 2021

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a susținut săptămâna aceasta o conferință de presă în cadrul căreia a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la cea mai importantă resursă a vieții: apa.

Știm cu toții că, fără apă, nu poate exista viață. De asemenea, nu poate exista nici agricultură de calitate.

Ministrul Oros avertizează cu privire la riscurile care se pot abate asupra României, din cauza că această resursă vitală este din ce în ce mai indisponibilă.

„Romania va avea o problema cu apa ca resursă”

„Romania va avea o problema cu apa ca resursă. Sunt studii care arată că în zona Mării Negre,, în Dobrogea și sud- estul României, pe termen lung, va fi o problemă cu apa ca resursă. Fiecare țară din această zonă trebuie să aibă o strategie de a gestiona această resursă vitală, apa’, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Nici viitorul nu arata promițător, susține ministrul. Din nefericire pentru agricultura românească, programul de gestionare a apei nu a fost inclus în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR). Singura șansă a acestei strategii este ca alte ministere să nu își epuizeze bugetele, pentru a putea finanța strategia de gestionare a apei, un program de 4 miliarde de euro.

Îți amintesc faptul că scopul Mecanismului de Redresare și Reziliență este de a oferi sprijin pentru investiții și reforme esențiale în vederea redresării sustenabile și pentru ameliorarea rezilienței economice și sociale a statelor membre UE. La finalul perioadei de investiții, economiile și societățile europene vor fi mai bine pregătite pentru provocările și oportunitățile tranzițiilor verzi și digitale.

În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.

În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

„Speranța mea este că din buget sau alte surse vom găsi soluția de a finanța urgent și consistent această strategie de gestionare a apei. Acele ministere cărora le-au fost acceptate foarte multe proiecte, de multe miliarde de euro și care vor trebui să cheltuie pana in 2026 in următorii ani, nu vor mai avea timp să cheltuie alți bani de la buget. Atunci, acei bani vor veni la minsterele care nu au multe proiecte pe PNRR. Noi căutam și alte tipuri de finanțări chiar și parteneriate private”, a mai spus ministrul Oros.