Lovitură puternică pentru marile companii: paradisurile fiscale sunt istorie

de: Mădălina Bahrim
11 10. 2021

Companiile multinaționale vor fi supuse unui regim mai aspru de impozitare. 136 de state au ajuns la un acord privind impunerea unui impozit minim pe profit la nivel global.

În baza noului acord global, firmele multinaționale vor fi nevoite să plătească un impozit minim de 15%, fiindu-le dificil să mai jongleze cu profiturile prin paradisurile fiscale. Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a declarat că 136 de țări și jurisdicții au fost de acord să se alăture unui acord de a impune o taxă globală.

De menționat că numărul statelor semnatare, care sunt de acord cu propunerile de intărire a fiscalității globale, este unul însemnat, ținând cont că la negocieri au luat parte 140 de țări.

Vom economisi miliarde de dolari

Impactul ratei minime de impozitare de 15% ar fi unul colosal la nivel global. Impozitul minim de aplicat multinaționalelor ar genera venituri suplimentare anuale de 150 de miliarde de euro (175 de miliarde de dolari).

Experții au descoperit că multinaționalele își înregistrează profiturile în ţările cu impozite mici, mai degrabă decât în ţările unde au cei mai mulţi clienţi.

În cazul în care companiile ar plăti taxe acolo unde îşi desfăşoară afacerile, în loc de zona unde au subsidiarele, veniturile fiscale naţionale ar putea creşte în total cu 100 de miliarde de dolari pe an, estimează OECD.

Europenii atrag atenția încă din anii trecuți asupra faptului că marile companii plătesc impozite foarte mici. În schimb, oamenii de rând nu au de ales și achita dările către stat, neavând posibilitatea unor tertipuri specifice multinaționalelor.

Membru în grupul parlamentar european Renew Europe, Luis Garicano, a citat în 2019 cifre care arată că Apple a plătit 4 milioane de euro în impozite corporative în Spania pe un venit anual de 320 de milioane de euro, în timp ce Netflix a plătit doar 3.140 de euro.

”Cum vom finanța statele noastre sociale, dacă cei care câștigă mai mult, nu contribuie la menținerea statului bunăstării?” a întrebat el. „Ne confruntăm cu aceste provocări cu reguli din secolul al XIX-lea”.