Licitația 5G, în România: de ce tărăgănează ANCOM toată procedura
Licitația pentru 5G ce trebuie organizată de ANCOM încă întârzie. Iar instituția dă semne că tratează superficial toată procedura.
ANCOM a promis o licitație pentru 5G, dar tot procesul e deja tărăgănat de mai bine de doi ani. Instituția nu oferă nici acum un termen clar, ci se rezumă la a spune că va adopta în acest an o decizie cu privire la procedura de selecție și organizare a licitației pentru acordarea frecvențelor.
Din planul de acțiuni, rostogolit deja încă de anul trecut, reiese că ANCOM nu a stablit încă momentul pentru organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G). Se menționează doar că se va lua o decizie anul acesta.
De ce întârzie ANCOM licitația 5G
„O decizie importantă care urmează a fi adoptată în acest an este cea privind organizarea procedurii de selecţie de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz (5G n.r.) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, care implică stabilirea condiţiilor de acordare a drepturilor de utilizare şi a regulilor de desfăşurare a procedurii de selecţie şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.”
ANCOM
Faptul că licitația ANCOM e întârziată înseamnă bani pierduți de stat, într-un moment în care ar fi poate cea mai mare nevoie de ei. În urma acestei licitații, amânată acum pentru 2021, la buget ar ajunge circa 600 milioane de euro, bani care vor fi încasați de la principalii operatori prezenți în piață – adică Orange, Vodafone, Telekom și Digi.
În prezent, licențele pentru banda 2.100 MHz sunt folosite de Orange, Vodafone, Telekom și Digi în urma a două proceduri de selecție comparativă desfășurate în anii 2004 și 2006. La acel moment, prețul per licență a fost stabilit la 35 milioane de dolari pentru o perioadă de 15 ani.