IQ-ul populației globului s-a schimbat: Suntem sau nu mai inteligenți?

de: Cojocaru Cristian
19 05. 2021

Într-o eră a tehnologiei într-o continuă expansiune, lumea a ajuns la un nivel destul de avansat din punct de vedere tehnologic. Oamenii de știință s-au întrebat dacă IQ-ul populației la nivel global s-a schimbat odată cu tehnologizarea, iar dacă această schimbare merge pe o traiectorie ascendentă.

Nivelul IQ-ului populației s-a schimbat la nivel global

De-a lungul secolului XX, rezultatele testelor coeficientului de inteligență (IQ), au arătat o creștere importantă. Potrivit oamenilor de știință, creșterea este de aproximativ trei puncte de IQ la fiecare deceniu. Din acest lucru rezultă, în teorie, că în acest moment, la nivel global, ar trebui să existe mai multe genii decât au existat în toate timpurile.

Creșterea rezultatelor IQ și tendința ca nivelul intelectual să crească în timp este cunoscută sub denumirea de efectul Flynn. Numele provide de la pedagogul James Flynn. La acest efect au contribuit și factori precum îmbunătățirile în sănătate și nutriție, educație, condițiile de muncă dar și avansul tehnologic.

Dacă în secolul XIX, tehnologizarea a ajutat la crearea orașelor supraaglomerate, acest lucru a avut un impact negativ asupra sănătății, cauzând multe decese. Odată cu îmbunătățirea nivelului de trai dar și al serviciilor, oamenii au ajuns să aibă o speranță de viață mai ridicată. Potrivit cercetărilor, există o legătură între coeficientul de inteligență și mortalitate, astfel că persoanele inteligente trăiesc mai mult.

Studiile au arătat că în țările în care s-a cunoscut o dezvoltare post-industrială, accesul la educație, cazare și nutriție sunt factori importanți în creșterea nivelului IQ-ului. În țările africane însă, s-a demonstrat că efectul Flynn încă nu a avut loc.

Oamenii inteligenți tind să aibă mai puțini copii

IQ-ul reprezintă măsurarea raționamentului precum și folosirea rapidă a informațiilor în combinație cu logica. Pe baza unor puzzle-uri, se analizeaza memoria pe termen scurt și lung, totodată verificând și abilitatea persoanelor de a apela la amintirea informațiilor. Chiar dacă rezultatele unor astfel de teste arată o continuă creștere, cercetările demonstrează un efect Flynn inversat.

Într-un studiu norvegian s-a demonstrat faptul că bărbații născuți înainte de 1975 au prezentat efectul Flynn într-un mod pozitiv, arătând trei puncte de IQ pentru fiecare deceniu succesiv. Pentru cei născuți după acest an, s-a arătat exact opusul. În alte studii efectuate de Marea Britanie, Suedia și Franța s-a arătat același lucru, după cum arată Science Alert.

Chiar dacă fenomenul este greu de explicat, o ipoteză constă în faptul că aceste schimbări au la bază modul în care copiii învață în zilele noastre. Actualele metode de predare sunt combinate cu abilitățile interpersonale ale studenților și încurajarea acestora de a-i înțelege pe ceilalți.

Această strategie ar putea încuraja lucrul într-o manieră mai inteligentă și eficientă, însă este pus mai puțin accent pe abilitățile individuale necesare testelor IQ. Un alt factor ar putea fi reprezentat de scăderea standardelor nutriționale. Tendința oamenilor inteligenți este de a avea mai puțini copii, iar acesta poate fi încă un factor determinant.

Ca o concluzie, faptul că rezultatele testelor IQ de acum sunt mai slabe, nu înseamnă neapărat că oamenii sunt mai puțin inteligenți. Pe lângă acest lucru, testele IQ nu redau în totalitate inteligența umană, aici, intrând în rol și inteligența emoțională, de care unele persoane dau dovadă și au rezultate mult mai pozitive de-a lungul vieții comparativ cu cei care au avut un rezultat foarte bun la un test IQ.