Ipoteza bizară care-ți explică legătura între viteza cu care mergi și COVID

de: Ozana Mazilu
17 03. 2021

Un nou studiu a descoperit un nou factor de risc bizar pentru cazurile grave sau fatale de COVID: cât de repede merg oamenii.

Privind datele de la peste 400.000 de pacienți cu coronavirus de vârstă mijlocie și mai în vârstă, oamenii de știință de la Spitalul General Leicester din Marea Britanie au identificat mai mulți factori de risc pentru cazurile mai severe de COVID-19 și un risc crescut de a muri din cauza bolii. Unele nu au fost surprinzătoare, dar studiul, publicat recent în The International Journal of Obesity, a constatat, de asemenea, că viteza de mers pare a fi un predictor semnificativ al mortalității.

Potrivit datelor, cei care au declarat că merg „lent” au fost cu 88% mai predispuși să se îmbolnăvească grav și cu 83% mai multe șanse să moară din cauza coronavirusului decât grupul care a declarat că merge „rapid”.

Dacă mergi rapid, ai șanse mai mici să contractezi COVID-19

„Știm deja că obezitatea și fragilitatea fizică sunt factori cheie de risc pentru rezultatele COVID-19”, a declarat pentru Yahoo News expertul în diabet Leicester, Thomas Yates. Acesta este primul studiu care demonstrează că mersul lent are un risc mult mai mare de a avea rezultate severe ale COVID-19.

Acesta a fost un studiu retroactiv, astfel încât cercetătorii vor trebui să facă mai multă muncă pentru a stabili cât de relevantă este viteza de mers pentru severitatea bolii. Dar dacă ajunge să fie un factor important, ar putea ajuta medicii să identifice mai bine pacienții cu risc ridicat.

Studiul nu identifică neapărat de ce indivizii care au spus că merg „lent” au avut cazuri mai severe de COVID-19 și au murit la o rată mai mare decât cei care au spus că merg „rapid”.

De asemenea, merită remarcat faptul că pacienții înșiși și-au descris viteza de mers. Ceea ce un pacient a considerat că este lent ar putea fi diferit față de ce consideră altul. Așa că rămân întrebări despre cât de standardizate erau datele, de fapt.