Încă o lovitură pentru piața românească de energie electrică: avem cel mai mare preț din Europa

de: Mădălina Bahrim
12 11. 2021

Ultima zi lucrătoare a săptămânii debutează cum nu se poate mai rău pentru piața românească de energie electrică. Din nefericire, vineri am doborât toate recordurile în materie de prețuri piperate.

Prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața din România este cel mai mare din Europa. Suntem, conform datelor oficiale publicate la nivel internațional, la egalitate cu Grecia, o altă țară unde scumpirile fac ravagii în această perioadă, atât pe piața de energie electrică, cât și pe cea a gazelor naturale.

Ce se întâmplă în România

La București. prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie cu livrare azi, 12 noiembrie, este de 1.097 de lei/MWh.

Chiar dacă piața românească a înregistrat, anterior, recorduri mai mari, acesta este, în acest moment, cel mai mare preț din Europa – 221,6 euro. Suntem, după cum afirmam și anterior, la egalitate cu Grecia.

În privința evoluției zilnice, piața de la București are cea mai mare creștere din Europa față de ședința de tranzacționare precedentă: plus 9,9% într-o zi.

În cazul în care întâmpini dificultăți în achitarea facturilor la energie și gaze, trebuie să știi că, din această lună, statul îți sare în ajutor cu o nouă măsură, menită să te sprijine până când reușești să te organizezi mai bine din punct de vedere financiar.

Mai exact, toți clienții casnici care se regăsesc în categoria consumatorilor vulnerabili de energie au posibilitatea să solicite suspendarea obligațiilor de plată pentru o perioadă maximă de șase luni.

Românii care nu-și pot plăti facturile la energie au câștigat posibilitatea de a amâna scadența acelor facturi cu până la șase luni, conform unei legi apărute de câteva zile în Monitorul Oficial care își face deja resimțită efectele. Este vorba de Legea 259/2021 ce include mențiunea că orice consumator vulnerabil poate suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (…), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (…), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, scrie, de fapt, în Legea 259/2021, conform Avocatnet.