În timp ce ne ajută, tehnologia ne deteriorează calitatea vieții. Cum se întâmplă acest lucru

de: Mădălina Bahrim
23 06. 2021

Datorită tehnologiei revoluționare din prezent, viețile noastre s-au îmbunătățit semnificativ. Avem posibilitatea de a lucra de la distanță, de a ține legătura cu prietenii, indiferent de locul în care ne aflăm și putem să ne ușurăm munca de zi cu zi, în diverse feluri. Tehnologia e bună, nu-i așa? Ei bine, da, însă există și un revers al medaliei.

Din nefericire, oricât de folositoare ar fi telefoanele noastre inteligente, computerele sau tabletele, ele generează anual cantități imense de deșeuri.

„În fiecare an, pe mapamond se generează aproape 2 miliarde de tone de deşeuri de diverse tipuri, însă acestea sunt doar cele vizibile şi conştientizate de majoritatea populaţiei.

Totuşi, există o cantitate imensă de deşeuri, aşa-zise invizibile, emisă în procesul de fabricaţie al echipamentelor electrice şi electronice, pe care consumatorul final nu o cunoaşte şi nici nu o percepe”, arată Asociaţia Respo DEEE, într-un comunicat.

Dispozitivele inteligente sunt responsabile de 70% din gazele cu efect de seră

Realitatea e mai dură de atât. Experții ne atrag atenția și spun că aproximativ 70% din gazele de seră sunt generate în timpul procesului de fabricaţie al dispozitivelor inteligente pe care le folosim în viața noastră de zi cu zi.

Pentru a cunoaște amploarea și gravitatea fenomenului, ar trebui să știm, de exemplu, că în procesul de fabricaţie al unui laptop se folosesc 240 de kg de combustibil, 22 de kilograme de chimicale și 1.500 de litri de apă.

„Puţini ştiu că în jur de 70% din gazele de seră sunt generate în timpul procesului de fabricaţie de smartphone-uri, laptopuri sau tablete. Doar o cincime din poluare are loc după folosirea produselor respective, prin faptul că acestea nu sunt depozitate în mod corespunzător la finalul ciclului de viaţă şi nu iau calea reciclării responsabile.

Producerea acestor echipamente implică folosirea unor cantităţi semnificative de metale, multe extrase prin minerit clasic, dar şi un consum uriaş de apă.

Pentru un smartphone ce cântăreşte 200 de grame se generează 86 de kilograme de deşeuri invizibile, iar, pentru producerea unui laptop, cantitatea deşeurilor generate ajunge la 1.200 de kilograme”, spune Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.